חברה והשקפה

השור/ הפר

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בע´ה שלום וברכה, כידוע ביהדות השור נחשב ל´מלך הבהמות´ ולסמל של יוסף הצדיק ושבטו. שאלותי הן: א. מדוע (בשל מה) נחשב השור למלך הבהמות? ב. איך תכונותיו של שבט יוסף ויוסף הצדיק באות לידי ביטוי בדימוי לשור? ג. מה ההבדל (בתורה לפחות) בין שור לפר? אודה לך מקרב, אם תענה לכל שלוש השאלות ששאלתי. בברכת התורה

תשובה

שלום וברכה

א. מאחר והוא הצורה במרכבה שמשפיעה על כל הבהמות היא תמונת שור.

ב.
 רבנו בחיי על דברים פרק לג פסוק יז
(יז) בכור שורו הדר לו. בעבור שהזכיר תבואה המשיל השבט לשור, וכענין שכתוב (משלי יד, ד) ורב תבואות בכח שור, והזכיר בכור לפי שהיה בכורו של רחל, וקרני ראם קרניו בכח רבבות אפרים:
 ועל דרך הקבלה, בכור שורו הדר לו, ניתנו ליוסף הצדיק שתי מדות, הנצח וההוד, וזהו שאמר בכור שורו הדר לו, כי הדר הוא הנצח שהוא מימין וההוד שהוא משמאל נרמז בשור כי שם צורת שור כידוע בקבלה, ומפני שניתנו לו שתי מדות אלו המשילו לשני דברים לשור ולראם, המשילו לשור כנגד ההוד ולראם כנגד הנצח. וידעת כי משם נשמעה תפילתו של דוד שנאמר (תהלים כב, כב) ומקרני רמים עניתני, וכן יצאו ממנו שני שבטים שבט אפרים שנקרא על שם פריה ורביה שהוא ענין הרחמים והשני שבט מנשה שנקרא על שם השכחה שהוא מענין הדין:

בברכה - בנימין שמואלי