אמונה

שאלה על אמונה

  • ב' אייר התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב, בענין האמונה, הרי צריך אדם לזכור שהכל לטובה ושהשם אוהב אותנו וגם את הייסורים שהוא שולח לנו זה כדי שנתקרב אליו וכו', אבל האם לפעמים יש משהו שאני יכול לומר "אם הייתי עושה כך וכך אז היה אחרת" או שזה בעצם פגם באמונה לחשוב כך ? או לגבי העתיד "אם אני יעשה כך וכך אז יהיה ככה וככה", איך יודעים אם יש משהו שכן תלוי בי אם בכלל ? תודה רבה.

תשובה

שלום וברכה

לאדם מותר לתכנן את העתיד כחלק מהשתדלותו להצלחה, הקב"ה ברא את עולמו שנעשה השתדלות טבעית ועל ידי זה נזכה לקבל את מה שנרצה, אולם על העבר אין כל מקום לחשוב שאילו הייתי עושה ככה הייתי מגיע ל... אין כל אפשרות לשנות את גזירת שמיים, על העבר נדע שאם בורא עולם היה רוצה שנקבל משהו הוא היה גורם שנעשה כך וכך ומשלא עשינו הרי שבורא עולם גזר עלינו שלא נעשה את הדברים כדי שלא נצליח בדברים שאנו לא אמורים להצליח.

מותר לחשוב על העבר איזה פעולה גשמית הייתה יכול לסייע לנו לקבל את מה שהיינו רוצים כדי ללמוד מזה על העתיד איך לנהוג בדרך ההשתדלות המירבית, אבל אין לנו לחשוב לרגע שהיינו יכולים לשנות משוה מהעבר בענייני גשמיות.