חברה והשקפה

כיבוד אב ואם מול דברי כפירה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס´ד שלום רב, יש לי סבא, צאצא למשפחת דיינים, בעל ידע יחסית רב בתורה (כולל גמרא רובד הפשט בעיקר), את הידע הוא רכש מלימוד עצמי בעיקר, וכאן הבעיה למעשה, שכן הלימוד העצמי מביא אותו לכל מיני פירושים מעוותים ואף כפרניים לעיתים. אבי שיחיה, שמכבד את סבי בדרך מרשימה, נוהג להזמין אותו אלינו לסעודות החג בד´כ, אלא שבכל ביקור שלו אצלנו, הוא (הסבא) אומר את פירושיו המעוותים על התורה ולעיתים מוסיף דברי כפירה ר´ל. דברים אלה מעלים את חמתי בלשון המעטה, ואני מנגד מנסה להסביר שלא כך הדברים- אלא שבינתיים כל אווירת החג נהרסת לי, ואם אני ´יוצא´ בבוטות כנגד הסבא- אבי מתרגז עליי ודורש שאכבד. השאלה היא כיצד יש לנהוג במצב שכזה, האם מותר לי לשבת יחד איתו על אותו שולחן ולהמשיך לשמוע את כל הבלי פיו ולשתוק או מצד שני לנסות להסביר שלא כך הם פני הדברים ולמנוע ממנו בכל דרך (גם בדרך שיכולה לפגוע באבי) להשמיץ את התורה? מה גם שלעיתים לצד הסבא יושבים אורחים נוספים מקרב המשפחה, שדבריו ייתכן ומשפיעים גם עליהם, אורחים שאינם יודעים להבחין בין האמת לבין סילוף שמוצג. האם דינו של הסבא כדין כופר ואפיקורס, אע´פ שמול אנשים זרים הרחוקים מהתורה ומהמצוות הסבא מהפך את דבריו, ומספר בשבח התורה ובנפלאותייה, מתוך הידע הרב שיש לו. כמו כן אבי טוען שהסבא לא מתכוון באמת למה שהוא אומר אצלנו בבית, וכי בליבו יש אמונה חזקה לבורא עולם והוא ירא אותו מאוד? האם יש מקום לדון אותו לכף זכות? מצפה לתשובה מספקת עד כמה שאפשר בתודה

תשובה

שלום וברכה

אין להתווכח איתו ויש לומר לאחר הארוחה למי שאתה חושש שיושפע ממנו ואמור לו שסבא טועה בדברים רבים וכו´.

אין לנו דרך לדעת אם אכן סביך לא כופר אמיתי ואת זה יודע רק בורא עולם, אולם בכל מקרה דבר זה חמור מאוד לגלות פנים בתרה שלא כהלכה אפילו רק בבדיחה.

בברכה - בנימין שמואלי