חברה והשקפה

עץ הדעת והנחש

  • ב' אייר התשע"ו

שאלה

האדם הראשון היה מאד טהור הוא לא יכל שלא לשמוע בקול הבורא היה צריך את הנחש כדי שיחטא אם כך מדוע הנחש נענש הוא עשה את המוטל עליו.

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו מקשה הבעש"ט מדוע גזר הבורא שישחטו את הנחש לעתיד לבוא, הרי הוא עשה את רצון ה' שהוא לנסות החטיא את עם עם ישראל?

וכך הסביר את הגמרא במסכת שבת כמובא בספר  אורח לחיים פ' לך הביא דבר זה קצת באופן אחר, וז"ל, שמעתי בשם הבעל שם טוב ז"ל פירוש הגמרא שבת דע"ה שוחט משום מה מיחייב רב אמר משום צובע וכו', ופירשו התוספות אשוחט דעלמא קאי, ומה בעי התוספות בזה, אלא שרצו לומר דרך רמז, דקאי על מלאך המות, דלעתיד ישחוט אותו השם יתברך, ואמר משום מה מיחייב הלא ברא אותו השם יתברך להסית לבני אדם כדי שיהיה שכר ועונש ואם כן עושה הוא רצון קונו, ומשום מה מיחייב, וזהו שפירשו התוספות אשוחט דעלמא קאי ר"ל על מלאך המות ששוחט לכל עלמא משום מה מיחייב, הלא הוא נברא בשביל זה להסית לבני אדם, ואמר רב דחייב משום צובע ר"ל שצובע עצמו ומסית לבני אדם שיעשה מצוות, ומראה להם פנים כאילו עושים מצוות, והוא לא נברא אלא שיסית לבני אדם שיעברו עבירות, ולא שיצבע את עצמו כמו אוהב נאמן איש טוב ומסית לעשות מצוות ובשביל זה לא נברא ועל כן חייב ודפח"ח, עכ"ל:

כך גם היהי חטא הנחש.