תורה ומדע

בריאתנות אצל מדענים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

קראתי מאמרים שלכם בקשר לאנשי מדע שתומכים בבריאה, או מתנגדים לאבולוציה,ואתם גם מציינים שמות שלהם, אבל אינכם מפרסמים את הצד השני של המטבע.. שלכאורה נראה מעט יותר משכנע מה"צד" שלכם, קראתי סקר לא מזמן שרוב הקהילה המדעית היא דרוויניסטית, ואלה שלא, הינם רק 3 אחוז מתוך כל הקהילה, יתכן שכותבי הסקר מנסים להוליכני שולל, אך גם כלפיכם אני מתייחס באותה חשדנות... והנה עוד חומר לקריאה בנושא ´ אף שבדרך כלל נתקלת הבריאתנות ביחס מזלזל בחוגי מדע, ישנם מדענים הדוגלים במוצהר בגרסתה השמרנית ומפרסמים מאמרים וספרים התומכים בה. מכון דיסקברי, ארגון המנסה לקדם את הוראת הבריאתנות והתכנון התבוני בכיתות המדע בבתי הספר התיכונים בארצות הברית, אסף מאז 2001 חתימות של מעל 600 מדענים באמצעות עצומה שכותרתה ´התנגדות מדעית לדרוויניזם´, על מנת להראות כי ישנם מדענים אשר מתנגדים למה שהם הגדירו כ´אבולוציה דרווינית´. עם זאת, ההצהרה עליה חתמו המדענים לא טענה לחוסר אמונה מוחלט באבולוציה, אלא הביעה ספק לגבי היכולת של ´מוטציות אקראיות וברירה טבעית להסביר את מורכבות החיים´. בנוסף, מספר החתימות של מדענים אשר תחום המומחיות שלהם היה ביולוגיה או תחומים קרובים עמד על 80 בלבד[1]. מספר עצומות-נגד נוצרו בתגובה, וביניהן עצומה שכותרתה ´תמיכה מדעית בדרוויניזם´, אשר אספה מעל 7,000 חתימות של מדענים מכל התחומים - בארבעה ימים בלבד, ו´פרויקט סטיב´, עצומה הומוריסטית אשר אספה 891 (נכון ל-7 ביולי 2008) חתימות של מדענים התומכים באבולוציה ששמם ´סטיב´. הבריאתנות דומיננטית בעיקר בארצות הברית. האפיפיור הביע נכונות לקבל את רעיון האבולוציה, ועל כן בארצות קתוליות העניין בה מועט. האפיפיור הדגיש עם זאת שבשלב המעבר בין קוף לאדם הייתה התערבות אלוהית שיוצרת ´נתק אונטולוגי´ בין שני המינים. שיטתו של האפיפיור משייכת אותו לגישות הבריאתניות המתונות ביותר, ואלו אינן מתקשות ליישב את פירושן לתנ´ך עם מסקנות המדע. גם באיסלאם עולים רעיונות בריאתניים, ובדרך כלל תורת האבולציה מגונה, אך נראה שהעניין בנושא במדינות ערב הוא מועט ביחס למערב. התעניינות רבה יותר קיימת בארצות כמלזיה ואינדונזיה. אסכולות מסוימות בבריאתנות טוענות כי העולם ´נולד זקן´ - נוצר כך שיראה כאילו היה קיים כבר מיליוני שנים.´ סוף ציטוט. ושאלתי היא מדוע אינכם מפרסמים תגובות למאמרים אלה, שכן מספר האנשים המבקרים בהידברות, אינו נופל בלשון המעטה מאלה שמבקרים באתרי מדע או סתם אתרים שאינם חרדיים, ואם יש תשובות נוקבות, אז למה לא לזכות בהם את הקוראים המבולבלים???

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה מאוד;

האמת, שהעיקר באמונה היהודית היא לדעת מי ברא אלה, ומי פעל ועשה הכול.
סדר מעשה בראשית תמיד סוד היה, ועדיין סוד הוא, שהנסתר והנעלם בו, רב על הגלוי.
לכך, כל הדיבורים מסביב גיל העולם, ומוצא מיני החיים והתפתחותם, אינם נוגעים ישירות לאמונה הטהורה.
דבר אחד הוא ברור; מי שכופר בא-לוהים, מדבר בלי דעת כלל, שהרי לא יתכן לעולם מדהים ומורכב כך כך, מתוחכם ומופלא, להיווצר מעצמו, בשום פנים.
אף אחד בכל העולם, עדיין לא ענה על טענה הפשוטה והבסיסית הזאת.

הצלחה וברכה;

יעקב משה