שאל את הרב - כללי

חמץ באוטובוס/תחבורה ציבורית

  • י"ב ניסן התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב!!! רציתי בבקשה לברר בנושא הימצאות חמץ בתחבורה הציבורית במהלך חג הפסח. אני נוסע מדי יום ב 6 אוטובוסים למקום עבודתי ובחזרה ואני מניח שעלולים להימצא שאריות חמץ באוטובוס בין אם על המושב או על הריצפה. מה אמורים לעשות במקרה שכזה? לתשובתך אודה, ובברכת חג פסח שמח וכשר לך ולכל עם ישראל (:

תשובה

לכבוד השואל,

אם החמץ מונח בדרך בזיון כגון על הרצפה, אין צורך לנגוע בו, כי הוא כבר מופקר ומבוטל.

ואם החמץ מונח בדרך כבוד, וכגון מישהוא שכחו בשקית, אין לך חיוב לנגוע בו, כי יתכן שהוא חמץ של ערבי שהשאירו בתחבורה ציבורית, ואין איסור לראות את החמץ של גוי בפסח.

ואפילו אם אינו חמצו של גוי ח"ו, מכל מקום אין לך שום חיוב לנגוע בו הואיל והחמץ אינו ברשותך. ויש לתלות שחברת האוטובסים - שהחמץ נמצא ברשותם - מפקירים מתחליה באופן אוטומטי את כל שאריות האוכל שמישהוא ישאיר על האוטובוס. ונמצא שאותו חמץ הוא הפקר ואין לך לנגוע בו בפסח ולזכות בו. [וגם אין לך שום חיוב לשרוף חמץ של חבר או חמץ שברשותו של מישהוא אחר.]

בברכת חג כשר ושמח,

רב נחום