|תפילה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב שלום, אשמח לדעת מדוע אומרים את חזרת הש´צ לאחר תפילת שמונה עשרה? מדוע יש צורך בחזרה זו? בתודה מראש, ענת

תשובה

שלום וברכה

טעם הדבר מבואר ב - שולחן ערוך הרב אורח חיים סימן קכד

לאחר שסיימו הצבור תפילתם יחזור ש"ץ התפלה בקול רם שאם יש מי שאינו יודע להתפלל ישמע כל התפלה מהש"ץ ויוצא אבל הבקי אינו יוצא ידי חובתו בתפלת ש"ץ.

ואפילו מי שאינו בקי אינו יוצא אלא בצבור דהיינו שתשעה יהיו שומעין ומכוונים לברכת הש"ץ ויענו אמן אחריו כמו שנתבאר בסי´ נ"ט:

קהל שהתפללו בלחש וכולם בקיאים בתפלה אעפ"כ ירד ש"ץ לפני התיבה ויחזור התפלה בקול רם כדי לקיים תקנת חכמים שכשתקנו חכמים שיחזור ש"ץ התפלה לא הצריכו לחפש בכל תפלה אחר כל איש ואיש שבבית הכנסת אם יש שם מי שאינו בקי אם לאו אלא תקנו שיהיה ש"ץ חוזר התפלה לעולם שמא יהיה פעם אחד בבית הכנסת מי שאינו בקי ויוציאנו הש"ץ ידי חובתו.

וכן כל דבר הניתקן בשביל דבר אחר אין ענינו שלא נעשית התקנה ההיא עד שיהיה שם אותו הדבר שנתקנה בשבילו רק ענינו שנעשית התקנה ההיא עכ"פ גזירה שמא יהיה שם אותו הדבר שנתקנה בשבילו ואפילו אם בטלה הגזירה לגמרי לא בטלה התקנה שנתקנה במנין חכמים עד שימנו מנין אחר להתירה אע"פ שבטל הטעם שבגללו תיקנו.

ועוד טעם שצריך הש"ץ לחזור התפלה כדי לומר קדושה בצבור:

בהצלחה  - בנימין שמואלי