שו"ת פסח

נולד בניתוח קיסרי - האם חייב בתענית בכורות?

  • כ"ח אדר ב' התשע"ו

שאלה

שלום כבוד הרב, אבי אמר לי שאני נולדתי בניתוח קיסרי, רציתי לדעת האם אני נקרא בכור לעניין תענית בכורות ואני יצטרך לצום. תודה רבה שנזכה כל עם ישראל להתחזק במיוחד בפסח! שבת שלום.

תשובה

שלום רב,

בכור שנולד בניתוח קיסרי פטור מתענית בכורות בערב פסח, ומכל מקום יש שהחמירו בדבר, ולכן כדאי שישתתף בסיום מסכת כדי לצאת ידי כל הדעות.

מקורות: עיין כף החיים (סימן תע סק"ג) שהביא מהחק יעקב שנסתפק בזה והניח בצריך עיון. וכתב על זה: ולענין דינא כיון דאין זה כי אם חששא בעלמא שמא צריך להתענות, אין צריך להתענות מספק. ע"ש. וכן פסקו בספר אור ישראל (סימן תע, בטעם הפסח סק"ה) ובשו"ת מגדנות אליהו חלק ד' (סימן יג) ובשו"ת דברי בניהו חלק ז' (סימן יח).

ויש שהחמירו בדבר - ראה בספר אשרי האיש חלק ג' (פרק נה סעיף א) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל. וכן יעויין בשו"ת תשובות והנהגות חלק ג' (סימן קיג) שדעתו שגם בכור יוצא דופן חייב לצום, מיהו כיוון שהטעם אינו ברור, על כן בדידיה יש להקל יותר ולסמוך שיאכל בסיום מסכת כנהוג. ע"ש. וע"ע בשו"ת משנה הלכות חלק י"א (סימן שע) ובספר הליכות שלמה על המועדים (ניסן-אב פרק ח הערה 2).

בברכה,

הלל מאירס