שאל את הרב - כללי

מונח הזמן שאנו מכירים , מי קבע ?

  • כ"ו אדר ב' התשע"ו

שאלה

שלום וברכה , ברצוני לשאול מי קבע את מונח הזמן שאנו מכירים ? כלומר : אני יודע שדקה מורכבת מ60 שניות . מי קבע את פרק הזמן המכונה ''שניה'' , וש60 פרקי זמן כאלו הנקראים ''שניה'' מרכיבים ''דקה'' אחת וכן על זה הדרך.. האם יש לזה סיבה ומקורות בתורה הקדושה ? תודה רבה !

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

השעה היא אכן ספירה מלאכותית שנתקבעה בימי קדם, והיה ניתן להחליפה בשעה בת יותר או פחות דקות. עם זאת מקורה עתיק מאוד, וכך נהגו גם בבבל ובמצרים העתיקה. כי זוהי שיטת ספירה נוחה מאוד.

עם זאת, תוכל לשים לב שבתורה אין התייחסות לספירה של 24 שעות. גם בהלכה ההתייחסות היא רק ל"שעות זמניות" לפי אורך היממה (אחרי הכל - בקיץ השעה הינה ארוכה יותר מאשר בחורף, מכיוון שזמן האור הוא יותר מ-12 שעות). ישנה בהלכה התייחסות לעמוד השחר, בין הערביים, וצאת הכוכבים. שהם המציאות.

עם זאת, ההלכה מתייחסת גם למושג השעות, כפי שהוא נתקבע בחברה האנושית, כי הוא נוח ומוכר לאנשים.

בברכה,
דניאל בלס