תורה ומדע

הפרושים והצדוקים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב תהיתי אם תוכלו להסביר לי מי בדיוק היו הפרושים הצדוקים והאיסיים הבנתי שהפרושים זה אנחנו אבל..בכל זאת איך הצדוקים והאיסיים קשורים אלינו ובמה הם שונים למה הם נתפסו בצורה שלילית לאומתינו

תשובה

שלום וברכה

אנחנו ממשיכי דרכם של הפרושים. שקבלו את התורה שבעל פה איש מפי איש בשלשת הקבלה עד משה רבינו.

הצדוקים בראשות צדוק נתנו פרשנות עצמאית לתורה שלא כפי המסורה. וכפרו בכמה מעיקרי היהדות כמו עיקרון שכר ועונש.

ואילו האיסיים היו חלק מהפרושים שפרשו לנוכח המלחמות הפנימיות בירושלים שלפני כיבוש רומא, גם לנוכח השחיתות שפשה בשכבות הכהונה בדורות האחרונים של בית חשמונאי שנטו לכת הצדוקים, ולכן יצאו ממרכזי היהדות והתבודדו בקבוצות בעיקר במדבר יהודה. וחיו שם חיי נזירות. אולם מכיון שהם נפרדו מהפרושים לא היה להם קשר עם הלוח היהודי, ולאט לאט התנתקו ממשיכי המסורה, ולא השאירו זכר בעם היהודי.

אחד מגדולי הפרושים שהיה גם נשיא לתקופת זמן ונקרא בשם ´מנחם´ חבירו של שמאי הזקן, פרש ויצא להתבודד עם כת האיסיים. ובתלמוד מפורש עליו שיצא לתרבות רעה.

בהצלחה - מנשה ישראל