חברה והשקפה

מדוע נבחרה היונה כסמל לשלום?

  • י"ט אדר ב' התשע"ו

שאלה

שלום וברכה לכבוד הרב, בתקופת נח היונה נבחרה להעביר את הבשורה המשמחת שהגיע השלום לעולם ופסק החורבן. רציתי לשאול מדוע נבחרה דווקא היונה כסמל לשלום שהרי מטבעה היא אלימה מאוד? ומדוע דווקא היונה נבחרה למשימה זו שעד ימנו אנו היא מסמלת שלום ? תודה מראש אברהם

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

העופות הדורסים (הטורפים) אלימים יותר, וקשים לאילוף, ואף עשויים לתקוף בני אדם. אך יונה היא לא עוף אלים, ונוחה לגידול (בעבר היו משתמשים בה אף למסירת הודעות). היונה נאמנה, ויש לה תכונה מיוחדת מאוד של נאמנות לבת/בן זוגה, ולכן היא מייצגת את הצניעות שבין בני זוג.

היונה גם מייצגת בדרך משל את האמונה והביטחון בטובו של הקב"ה: "א"ר אלעזר: אמרה יונה לפני הקב"ה: ריבונו של עולם יהיו מזונותיי מרורים כזית ומסורים בידך,ואל יהיו מתוקים כדבש ומסורים ביד בשר ודם".

בתרבות נוהגים לייצג את השלום באמצעות יונה, תוך התבססות על סיפור המבול שבו היונה גילתה לנח על סיום החורבן של המבול, ובוא השלום לעולם. לכן היונה מצויירת עם עלה זית בפיה, שמייצג את חידוש התבואה לאחר המבול, ובכך עשויה לייצג גאולה.

נראה לי שהיונה נבחרה משום תכונת הנאמנות שלה, שהיא נוהגת לשוב לביתה הקבוע. כך עם ישראל משול ליונה ששבה לבסוף לקב"ה.

בברכה,
דניאל בלס