חברה והשקפה

מיהו יהודי? מהומות החרדים על האם המרעיבה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב.. אני בחורה בת 22. גדלתי בבית דתי לאומי ובגיל ההתבגרות פרקתי עול מהדת. חיללתי שבת ואת המושג ´צניעות´ לא היכרתי כלל. ברוך ה" והקב´ה האיר לי את העיניים והבנתי שזו לא הדרך שלי וזה לא מה שאני מחפשת בחיי. לפני כחצי שנה (בערך) הלכתי לסמינר בערכים והתחלתי להגיע כדרך קבע בימי ראשון לשיעורים של הרבנית ימימה מזרחי במעלה אדומים. התחלתי לאט לאט להתחזק ולשמור שבת, לברך, להתפלל, ברוך ה" ללכת עם חצאיות ולהקפיד על צניעות. לפני כשלושה שבועות התחלתי ללכת לשיעורים במדרשת תפארת בנות בירושלים, מאד התחברתי למקום- בנות צדיקות, שיעורים מחזקים מאד!! כל זה היה הקדמה, אני יודעת שהיא קצת ארוכה- מחילה ממך. יש משהו שיושב על ליבי כל היום ופשוט קורע אותי, לא יודעת למי לפנות!! היום פורסם על האישה שהזיקה לבנה הקטן וגרמה לו לנזק רציני, אני חייבת לציין שאני לא אומרת שזה נכון או לא. העניין שלי זה שהיום בדרכי לעבודה ובחזרה ממנה עברתי עם רכבי דרך בר אילן או שעדיף לומר ´בר-מינן´. ראיתי את הרחובות שנראו כמו במלחמה!!! פחים שרופים גלגלים עולים באש, אנשים מתפרצים לכביש ולא נותנים לנהגים לנסוע, ילדים קטנים רצים בין המדורות וכולם צועקים ברחוב ונהגים צופרים, חרדים מרביצים לשוטרים ולהפך!!! פשוט מהומה אחת גדולה!!! זה לא ששמעתי מאנשים שהיו שם מה קרה, אני הייתי שם!!! היה לי אור ירוק אני רוצה לנסוע והם עומדים לי מול הרכב ולא נותנים לי לנסוע!! הרגשתי פחד נורא, אני יודעת שהכל מה" אז הרמתי את עיניי ואמרתי לו ´אבא, אני מפחדת נורא, תעזור לי´ עוד שניה כולם עלו לי על האוטו, פחדתי פחד מוות. כשהגעתי לעבודה חשבתי ה-מ-ו-ן. האם כך אני רוצה לחיות??? האם זה מה שאני שואפת אליו?? הרי מאז שהתחזקתי כל בן-אדם עם זקן וחליפה היה בעייני דבר ע-נ-ק. אז זה מה שאני רוצה, אם אני יתחתן עם בחור תלמיד חכם ואגור בשכונה כזו כך אני רוצה שחיים שלי יראו, כך אני שהילדים שלי יגדלו?? האם בעולם החרדי זה בסדר שאבא או אמא יתעללו בילדיהם לא עלינו וזה יעבור את סדר היום? ותשובה היא כמובן לא! זה כואב לי כל-כך, הרי יהודי אמיתי וירא שמים שמאמין בבורא עולם לא יתנהג כך! יהודי אמיתי לא יבזבז את זמנו בהפגנה מטופשת יום שלם שמסכנת אותו ואנשים חפים מפשע!! יהודי אמיתי יודע שאם הוא רוצה משהו הוא יפנה אך ורק לבורא עולם בתפילה ולימוד תודה. האם זה מה שהקב´ה רוצה, הלא התורה מלמדת אותנו נציעות, נחת רוח, ענוה!! ריבונו של עולם, מה אני שלא יודעת כלום עוד יכולה לענות לאנשים בעבודתי שאומרים לי ´כך מתנהגים דתים? כי אם ככה אז אנחנו מעדיפים ערבים´. מה אני יכולה לענות להם, אני הרי יודעת שלא כולם כאלו, אני יודעת שיהודי מאמין וירא שמים לא מתנהג כך. מאז שהתחזקתי אני מרגישה בעבודה שאני שליחה של הקב´ה, אני הרי בת מלך, ואני מנסה להתנהג בהתאם. אני עובדת על המידות כדי שכל אלו בעבודתי שאומרים שהם לא מאמינים בבורא יראו אותי ואני אהיה להם לדוגמא, חס וחלילה אני לא אומרת שאני צדיקה!!! יש לי עוד המון עבודה, אבל אני יודעת שאני נציגה ושרואים אותי עם חצאית וחולצה שסגורה עד הכפתור האחרון אני יודעת שממני מצפים ליותר, אני יודעת שאני צריכה להתנהג בנחת ובכבוד כי אני מייצגת משהו, ואני באמת רוצה שייראו את הדת באור חיובי ושיראו שברוך ה" טוב לי ואז אולי הם יגיעו למחשבות על בורא עולם. אז מה אני יכולה לענות להם, הרי אני בעצמי חושבת שאותם אנשים שקוראים לעצמם ´דתים´ ועובדי ה" הם חיות!! אני מצטערת על איך שאני מתבטאת אבל זה פשוט זיעזע אותי, איך אנשים כאלו חובשים כיפות איך הם לא מתביישים?? אני בטוחה שזה לא רצון ה". עוד מעט 9 באב, ככה תבוא הגאולה, בגלל שנאת חינם נחרב בית המקדש!!! לא די שיש לנו את הערבים על הראש אנחנו במלחמה אחד עם השני. האם כך תבוא הגאולה? היש למה לצפות בכלל? השנה זו הפעם הראשונה בחיי שאני באמת מבינה את המשמעות של 9 באב ואני באמת רוצה שיבנה בית המקדש, אמן!! אבל האם כך תבוא הגאולה כבוד הרב? אני מצטערת על המייל באורך הגלות אבל זה פשוט כאב לי נורא והייתי חייבת לשתף מישהו בצערי. תמשיכו לבצע את עבודת הקודש שאתם עושים!! תודה רבה על הקדשת הזמן לקריאת מיכתב זה.

תשובה

שלום וברכה

האינתיפדה הנערכת מזה כמה ימים בידיהם של קבוצות של חוליגנים משועממים הלבושים לצערי כחרדים, במרכזה של ירושלים, והופכים את חייהם של מאות אלפי אנשים, נשים ילדים וזקנים, לגיהנום עלי אדמות, אין לה קשר עם הנהגת הציבור החרדי.

יהודי חרדי מתנהג בדיוק ככתוב באיגרת הרמב"ן המפורסמת:

תִּתְנַהֵג תָּמִיד לְדַבֵּר כָּל דְּבָרֶיךָ בְּנַחַת, לְכָל אָדָם וּבְכָל עֵת, וּבַזֶּה תִּנָּצֵל מִן הַכַּעַס, שֶׁהִיא מִדָּה רָעָה לְהַחְטִיא בְּנֵי אָדָם.

וְכַאֲשֶׁר תִּנָּצֵל מִן הַכַּעַס, תַּעֲלֶה עַל לִבְּךָ מִדַּת הָעֲנָוָה, שֶׁהִיא מִדָּה טוֹבָה מִכָּל מִדּוֹת טוֹבוֹת.

וְכַאֲשֶׁר תַּחֲשֹׁב אֶת כָּל אֵלֶּה, תִּירָא מִבּוֹרְאֶךָ וְתִשָּׁמֵר מִן הַחֵטְא, וּבַמִּדוֹת הָאֵלֶּה תִּהְיֶה שָֹמֵחַ בְּחֶלְקֶךָ. וְכַאֲשֶׁר תִּתְנַהֵג בְּמִדַּת הָעֲנָוָה לְהִתְבּוֹשֵׁשׁ מִכָּל אָדָם, וּלְהִתְפַּחֵד מִמֶּנּוּ וּמִן הַחֵטְא – אָז תִּשְׁרֶה עָלֶיךָ רוּחַ הַשְּׁכִינָה, וְזִיו כְּבוֹדָהּ, וְחַיֵּי עוֹלָם הַבָּא.

עַל כֵּן אַפָרֵשׁ לְךָ אֵיךְ תִּתְנַהֵג בְּמִדַּת הָעֲנָוָה, לָלֶכֶת בָּהּ תָּמִיד: כָּל דְבָרֶיךָ יִהְיוּ בְּנַחַת, וְרֹאשְׁךָ כָּפוּף; וְעֵינֶךָ יַבִּיטוּ לְמַטָּה לָאָרֶץ, וְלִבְּךָ לְמַעֲלָה; וְאַל תַּבִּיט בִּפְנֵי אָדָם בְּדַבֶּרְךָ עִמוֹ. וְכָל אָדָם יִהְיֶה גָדוֹל מִמְךָ בְּעֵינֶיךָ: אִם חָכָם אוֹ עָשִׁיר הוּא – עָלֶיךָ לְכַבְּדוֹ. וְאִם רָשׁ הוּא, וְאַתָּה עָשִׁיר אוֹ חָכָם מִמֶנוּ – חֲשֹׁב בְּלִבְּךָ כִּי אַתָּה חַיָּב מִמֶנוּ, וְהוּא זַכַּאי מִמְךָ, שֶׁאִם הוּא חוֹטֵא – הוּא שׁוֹגֵג, וְאַתָּה מֵזִיד.

בְּכָל דְּבָרֶיךָ וּמַעֲשֶֹיךָ וּמַחְשְׁבוֹתֶיךָ, וּבְכָל עֵת – חֲשׁוֹב בְּלִבָּךְ כְּאִלוּ אַתָּה עוֹמֵד לִפְנֵי הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא וּשְׁכִינָתוֹ עָלֶיךָ, כִּי כְּבוֹדוֹ מָלֵא כָּל הָעוֹלָם. וּדְבָרֶיךָ יִהְיוּ בְּאֵימָה וּבְיִרְאָה, כְּעֶבֶד לִפְנֵי רַבּוֹ.

וְתִתְבַּיֵּשׁ מִכָּל אָדָם. וְאִם יִקְרָאֲךָ אִישׁ – אַל תַּעֲנֵהוּ בְּקוֹל רָם, רַק בְּנַחַת כְּעוֹמֵד לִפְנֵי רַבּוֹ.

וֶהֱוֵי זָהִיר לִקְרוֹת בַּתּוֹרָה תָּמִיד, אֲשֶׁר תּוּכַל לְקַיְּמָהּ. וְכַאֲשֶׁר תָּקוּם מִן הַסֵּפֶר – תְּחַפֵּשֹ בַּאֲשֶׁר לָמַדְתָּ אִם יֵשׁ בּוֹ דָבָר אֲשֶׁר תּוּכַל לְקַיְּמוֹ. וּתְפַשְׁפֵּשׁ בְּמַעֲשֶֹיךָ בַּבֹּקֶר וּבָעֶרֶב, וּבָזֶה יִהְיוּ כָּל יָמֶיךָ בִּתְשׁוּבָה.

המתנהג בדרכי עשיו, הידיים ידי עשיו, ומתנהג בדרכים אלימות הוציא את עצמו מכלל היהדות החרדית, והוא חילוני פורק עול אע"פ שהוא מתחפש כחרדי. אסור לצרף אותו למנין, הוא נפסל לעדות, המשמעות היא, שאשה שהתקדשה לגבר כשהוא שימש לעד איננה אשת איש, בעיקרון.

מלבד העניין שהוא נלכד בחרם הקדמונים שהחרימו איש המרים יד להכות יהודי אחר. ה´חרם´ הינו הצעד החמור ביותר שיש בזמן הזה מול יהודי שסר מן הדרך בצורה פרובקטיבית. זוהי הלכה ברורה שנפסקה בשולחן ערוך, ספר מורה הדרך היסודי של העם היהודי.

רוב הפרחחים המתגודדים שם לא עושים זאת עם כוונות טהורות לשם שמיים, סתם פריקת עול פשוטו כמשמעו.

צאו ממחנינו משוגעים מטורפים.

בכלל לא נכנסתי לשאלה אם הרשויות התנהגו לא כראוי בפרשיה הנוכחית, כפי העולה מטענות גורמים שונים, ומה שלדעת רבים שחקרו את העניין מסריח מאוד מאוד ויש כאן יותר מחשש לדברים אפלים וחמורים ביותר שיש לבית החולים מה להסתיר,
>ודברים אלו יתבהרו בימים הקרובים. אך דבר אחד ברור שאין מקום להתנהגות החייתית והזוועתית ופורקת עול תורה ויראת שמים הנערכת על ידי החוליגנים ברחובות ירושלים.

אכן, כשכואב, צועקים. אבל חס ושלום לא מכים ולא שורפים ולא משחיתים. זהו ההיפך הגמור מתורת חיים ואהבת חסד.

תודה רבה על כתיבת המכתב, מפורסם כעת בדף הראשי של אתר הידברות.

בהצלחה  -  מנשה ישראל