שאל את הרב - כללי

שאלה לגבי חזרה בתשובה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ידוע לי שישנם 4 שלבי תשובה: וידוי, סליחה, חרטה וקבלה לעתיד (אני מקווה שזהו הסדר ושלא טעיתי). האם אדם חייב לעשות תשובה מפורטת כזו עם 4 השלבים על כל חטא? מה אם הוא חזר בתשובה בגיל 40 למשל ואינו זוכר את כל העבירות שעשה מגיל מצוות? האם עצם העובדה שהוא חזר בתשובה - כלומר, התחיל לשמור תורה ומצוות ולהתקרב לה" - לא מכפרת לו על כל העבירות (שהרי הוא משתדל שלא לחזור לפחות על רובן)? שאלה נוספת- האם זה נכון שתשובה מיראה מכפרת על כל העבירות ואילו תשובה מאהבה מכפרת והופכת אותן לזכויות? תודה מראש!

תשובה

שלום וברכה

את כל החטאים שאין זוכרים יוצאים ידי חובת וידוי באמירה כללית של "חטאתי עויתי פשעתי לפניך" והקבלה לעתיד היא שהוא ישמור בעז"ה את כל המצוות שהוא יודע עליהם ובכך הושלמה תשובתו.

תשובה מיראה הופכת את הזדונות לשגגות ותשובה מאהבה הופכת את הזדונות לזכויות.

בברכה - בנימין שמואלי