שבת

קידוש של יום שבת

  • י' אדר ב' התשע"ו

שאלה

שלום רב היתה לי שבת אחת שקמתי ב4 וחצי בבוקר בגלל שלא התייבשות והיתי צמאה מאוד ואל יכולתי להמשיך לישון בגלל זה. אני יכולה פשוט לקום ולשתות ולחזור לישתות או שאני צריכה לעשות קידוש יום ואז כי זה כבר בוקר? בעיקרון בגלל שלא ידעתי אם אני עושה נכון או לא כי היתי צמאה מאוד ושמעתי שאבור לשתות עד לפני קידוש יום, ולא רציתי להיות בצער. מה שעשיתי זה פשוט קמתי ב4 וחצי בבוקר בגלל שהיתי צמאה, בירכתי נטילה ברכות שחר, התפללתי שחרית וכו.. וחיכיתי עד לשעה 6 כי לא ידעתי מתי אפשר לעשות קידוש יום ואז בירכתי ואז ב6 וחצי עשיתי סעודה. האם זה בסדר? (חשוב לציין שאני היחידה בבית ששומרת שבת וגם ככה אף אחד לא יקום לשמוע קידוש או משהו כי היתה לי הרגשה רעה שהיתי צריכה לחכות להם אבל גם ככה הם לא שומרים והיתי כבר בצער בגלל שהיתי צמאה מאוד) - מאיזו שעה אפשר לעשות קידוש יום של שבת? ואם אפשר לעשות ישר סעודה אפילו שזה בבוקר מוקדם? - האם הקידוש היין פוטר לי את השתיה? אני לא צריכה לברך על השתיה שהכל שוב? -ואם אני שותה מיים בכמות גדולה אחרי הקידוש אז אני יכולה לברך בורא נפשות? בקשר לפורים מתי צריך להביא משלוח מנות? אחרי הצום ואחרי קריאת המגילה של הבוקר? תודה רבה

תשובה

שלום וברכה

יכולה לשתות בלי קידוש. גם אם את קמה בבוקר ורוצה לחזור לישון את יכולה לשתות ללא חשש.

אם כבר קמת לגמרי ואת רגילה להתפלל בכל יום שחרית או לומר ברכות השחר וברכות התורה את יכולה לשתות לפני התפילה ללא קידוש.

קידוש שם יום שבת אפשר לעשות מהזריחה.

המקדש/ת על היין יכולה/ה לשתות אחר כך מים או כל שתיה ללא ברכה. לאחר השתיה מברכים על הגפן ולא צריכים לברך בורא נפשות.

בפורים יש לקיים את המצוות משלוח מנות החל מהזריחה של יום הפורים ואילך ועדיף לקיים את המצווה לאחר קריאת המגילה.