תפילה וברכות

איך עושים התוודות?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הייתי מאד מעוניינת אם אפשר לדעת מדוע מתוודים? איך מתוודים? הרי האבא שבשמים ובארץ יודע אל העוונות שלי. האם מתוודעים לבד? ומה אני צריכה לומר ,ואיך?

תשובה

שלום וברכה

מצווה מן התורה שהאדם יתוודה בפיו על חטאו ויביע חרטה על מעשיו, דבר זה הוא מעיקרי התשובה, ואעתיק את דברי

ספר החינוך מצוה שסד

משרשי המצוה, לפי שבהודאת העון בפה תתגלה מחשבת החוטא ודעתו שהוא מאמין באמת כי גלוי וידוע לפני האל ברוך הוא כל מעשהו ולא יעשה עין רואה כאינה רואה, גם מתוך הזכרת החטא בפרט ובהתנחמו עליו יזהר ממנו יותר פעם אחרת לבל יהיה מכשול נכשל בו, אחר שיאמר בפיו כזו וכזו עשיתי ונסכלתי במעשי יהיה נגדר שלא ישוב לעשות כן, ומתוך כך ירצה לפני בוראו, והאל הטוב החפץ בטובת בריותיו הדריכם בדרך זו יזכו בה.

מדיני המצוה מה שאמרו זכרונם לברכה [תענית ט"ז ע"א] שהתשובה היא שיעזוב החוטא חטאו ויסירנו מלבו וממחשבתו ויגמור בלבו שלא יעשה כן עוד כדכתיב [ישעיה נ"ה, ז´] יעזוב רשע דרכו ואיש און מחשבותיו, ואחר כך יתודה עליו, כלומר שיאמר דברי התשובה בפיו, שנאמר [שמות ל"ב, ל"א] ויעשו להם אלהי זהב. וגם כן צריך להזכיר בפירוש שלא ישוב לעשות החטא עוד, שנאמר [הושע י"ד, ד´] ולא נאמר עוד אלהינו למעשה ידינו אשר בך ירחם יתום. ואמרו זכרונם לברכה [מתני´ ריש שבועות] ששעיר המשתלח היה מכפר כשעשה תשובה על כל עבירות שבתורה הקלות והחמורות בין שעבר עליהן בזדון או בשגגה בין שהודע לו או לא הודע לו, אבל אם לא עשה תשובה אין שעיר המשתלח מכפר אלא על הקלות. ומה הן הקלות ומה הן החמורות, עבירות שחייבין עליהן מיתת בית דין או כרת וכן שבועת שוא ושקר אף על פי שאין בהם כרת מן החמורות הן, ושאר מצוות עשה ולא תעשה שאין בהן כרת נקראות קלות כנגד החמורות.

ועכשיו בעוונותינו שאין לנו מקדש ולא מזבח כפרה אין לנו אלא תשובה, והתשובה מכפרת על כל העבירות, אפילו רשע גמור כל ימיו ועשה תשובה שלמה באחרונה אין מזכירין לו שוב רשעו, שנאמר [יחזקאל ל"ג, י"ב] ורשעת הרשע לא יכשל בה ביום שובו מרשעו.

בברכה - בנימין שמואלי