חברה והשקפה

בעלי חיים+_

  • ו' אדר ב' התשע"ו

שאלה

האם יש במקורות הסבר מדוע כל חיה מתנהגת כמו שהיא? למשל למה הכלב נאמן או למה כריש אכזרי או למה חתול אנוכי

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

כל התכונות שאתה רואה אצל בעלי החיים נקבעו מראש על ידי תופעה שנקראת "אינסטינקטים".
אינסטינקטים פירושם, תכונות מולדות.
כך לדוגמה, נמלה מהרגע שהיא בוקעת מן הביצה, היא יודעת בדיוק מה תפקידה מבלי ללמוד אותו. היא יולדת להגן על הקן או על המלכה, ללכת בשיירה, לגדל את הביצים וכו'.
גם ציפורים שכיסו את עיניהם מרגע בקיעתם - ידעו לעוף בעיניים עצומות עד לפינלנד הרחוקה! הציפור אינה לומדת לעוף, אלא יודעת זאת באופן אוטומטי, ואפילו מפת העולם טבועה בראשה.

האדם הוא היצור היחיד שיש לו בחירה חופשית, והוא בוחר את מעשיו.

התכונות של בעלי החיים נקבעו מראש בידי הבורא. והן נועדו ליצור מעגל חיים בטבע (מאזן אקולוגי), ומלמדות בכך על פלאי הבריאה.

הכלב נקרא כלב על שם המילה "לב". כי הבורא יצר אותו נאמן ואוהב לאדם, כדי שבני אדם יוכלו להשתמש בכלבים לשמירה והגנה.
חתול נקרא חתול, משום שהוא מחתל את עצמו, דהיינו מצניע את צואתו ונוהג בנקיות.

המקורות מלמדים אותנו על תכונות חיוביות שיש ללמוד מהחיות: "יהודה בן תימא אומר, הוי עז כנמר, וקל כנשר, ורץ כצבי, וגבור כארי לעשות רצון אביך שבשמים". (פרקי אבות ה, כ)

ניתן לראות בכריש את אריה הים. עם כל זאת יש לידע שכרישים לרוב אינם תוקפים בני אדם, כי מזונם הוא מהים, והם אינם נמשכים לאכול אנשים. רוב הכרישים בורחים מבני אדם! נדיר מאוד שכריש יתקוף צוללן.
יש 300 מיני כרישים שאינם מסוכנים לאדם, וישנם רק 70 מיני כרישים שמסוגלים לתקוף, וגם הם בד"כ יעשו זאת רק אם הם מרגישים מותקפים או שהם מורעבים מאוד. הטענה שהכריש הוא חיה אכזרית באופן מיוחד היא דעה שנפוצה בעקבות סרטים.

בברכה,
דניאל בלס