תורה ומדע

האם מופיע משהו בתורה על אנשים שנולדו עם 6 אצבעות בידיהם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום האם מופיע משהו בתורה על אנשים שנולדו עם 6 אצבעות בידיהם? ואם כן זה מעיד משהו עליהם?

תשובה

שלום וברכה

יש על זה סוגיה שלימה בתלמוד במסכת בכורות מה עמוד א. לגבי כל ההשלכות ההלכתיות הנובעות ממצב כזה, בין באופן שהאצבע היתירה נספרת בכלל האצבעות מכיון שהיא בשורת שאר האצבעות, ובין אם זה בולט באופן אחר, עיין שם. ולדעת אחד התנאים יש בכך מעלה וכנדרש מהכתוב (שמואל ב` כא פסוק כ) שלפי דעתו בשבח גבורתו של אותו איש מדובר שהיה בעל שש אצבעות, ומסופר שם בתלמוד על אדם אחד שבא לפני רבי טרפון והיה לו אצבע יתרה בידיו וברגליו, ואמר לו כמותך ירבה בישראל.

וברור שיש משמעות רוחנית מסויימת למי שנולד באיזה מום או שוני בגופו, וכמו שכתבו המקובלים מה המשמעות והמקבילה הרוחנית למי שנולד כאנדרוגינוס, וכדומה, ולכל פרט ישנו מקבילה רוחנית, גם לצבע השערות ולצבע העיניים וכו`. אלא שאין אתנו יודע עד מה. ומצאתי התייחסות של הגאון הבן איש חי בספרו שו"ת תורה לשמה (סימן כט) וזה לשונו: "שאלה: בעה"ב שיש לו בנים גדולים סמוכים על שלחנו ודרכו לברך ברכת המזון על הכוס, אך הואיל ואי אפשר לו לשתות יין, לכן נותן רשות לאחד מבניו לברך על הכוס, והנה בנו הגדול יש לו ששה אצבעות בידיו, והשני הוא כדרך כל הארץ, ושואל אם יש לבן הגדול דין קדימה בזה שהוא יברך בשביל שהוא גדול האחים, או אפשר שמכיון שיש מום בידו שיש לו אצבע יתירה אז עדיף יותר שיברך השני שאין לו מום. על כן יורינו את הדרך הנכון לעשותו. תשובה: כתוב בזוהר הק` הקדמת בראשית דף א` ע"א וז"ל כוס של ברכה אצטריך למהוי על חמש אצבען ולא יתיר עכ"ל. ויש סוד גדול בזה, על כן עדיף טפי לתתו לשני לברך. והיה זה שלום.

בהצלחה - מנשה ישראל