שאל את הרב - כללי

איך להמנע לשון הרע

  • כ"ו אדר א' התשע"ו

שאלה

בס"ד שלום וברכה כבוד הרב ברוך ה' אני משתדלת לאט לאט לחזור בתשובה אבל אני ניצבת בהרבה קשיים בדרך במיוחד בלשון הרע .. לאן שאני לא הולכת אני שומעת לשון הרע ואף לצערי לעיתים מצטרפת לכך . אני ברוך ה' משתדלת ללמוד בקביעות דף יומי של החפץ חיים אבל לא כל כך מצליחה ליישם . אשמח לעצות איך להצליח בנוסף תמיד שאני מעירה שאני לא רוצה לדבר עם מישהו תוך כדי שהוא מדבר לשון הרע שאני מוכיחה אותו על כך תמיד סוג של " יוצאים עליי " מה עלי לעשות ? בנוסף רציתי לשאול אם לדוג' אני שומרת על אחיינים שלי ואז שאחותי חוזרת אני מספרת לה מה הם עשו זה לשון הרע ?וכן סיפורים משפחתיים גם נחשבים כלשון הרע .? תודה רבה רבה

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

1. אשרייך שאת מתחזקת, וטוב הדבר שאת מציינת לאלו שמדברים איתך שלא לומר דיבורים שליליים, אפילו כאשר זה בתוך שיחה. ועצה כדי שלא יגיבו לך בתגובה של "יוצאים עליך", שתגידי להם – "אני רוצה לשמוע את הביקורת השלילית על הזולת, אבל אני חייבת להבין מקודם לאיזו תועלת זו? האם אתה רוצה שאני אוכיח את הזולת? או האם זה רק כדי לשחרר מעליך את הרגשות שאתה סובל בפנים על מה שאירע? [- שזה גם יכול להחשב תועלת אם מישהוא מוכרח לזה]

2. אם לדוג' אני שומרת על אחיינים שלי ואז שאחותי חוזרת אני מספרת לה מה הם עשו זה לשון הרע ?

אין בזה משום לשון הרע, דמותר להודיע להורה או מורה את מעשה הילדים כדי שהוא יוכל להדריך אותם מכאן ולהבא לטוב.

3. סיפורים משפחתיים גם נחשבים כלשון הרע .?

אם יש בהם הערכות שליליות אודות הזולת, ואינם נאמרים לשם שום תועלת , כן.

בברכה,

רב נחום