שאל את הרב - כללי

1. אונקלוס מתרגם כרת לגזר ואז חשבתי למה אומרים כרת ברית?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב מספר שאלות, 1. אונקלוס מתרגם כרת לגזר ואז חשבתי למה אומרים כרת ברית? הרי כרת זה הפריד וברית זה חיבור! למה לא אומרים חיבר ברית? כרת ברית זה כאילו הפריד ברית. 2. למה בכל פרשיה בדברים כל פעם מזכירים: אחרי מות סיחון ועוג, ואלה החוקים לישמור, ומשה באר את התורה כדי לעשות, והקב"ה הוציא אותכם ממצרים? אני מתכון שכל פרשיה עוד פעם חוזרים על אותם דברים כאילו הספר עומד במקום ולא מתקדם למה זה? לא מספיק להזכיר כל דבר פעם או פעמים?

תשובה

שלום רב!

שאלות טובות מאוד;

פעם, צורת עשיית ברית הייתה על ידי כריתה וגזירה, וככתוב בברית בין הבתרים: פרשת לך לך: וַיֹּאמֶר אֵלָיו קְחָה לִי עֶגְלָה מְשֻׁלֶּשֶׁת וְעֵז מְשֻׁלֶּשֶׁת וְאַיִל מְשֻׁלָּשׁ וְתֹר וְגוֹזָל: וַיִּקַּח לוֹ אֶת כָּל אֵלֶּה וַיְבַתֵּר אֹתָם בַּתָּוֶךְ - וַיִּתֵּן אִישׁ בִּתְרוֹ לִקְרַאת רֵעֵהוּ וְאֶת הַצִּפֹּר לֹא בָתָר וגו': וַיְהִי הַשֶּׁמֶשׁ בָּאָה וַעֲלָטָה הָיָה וְהִנֵּה תַנּוּר עָשָׁן וְלַפִּיד אֵשׁ אֲשֶׁר עָבַר בֵּין הַגְּזָרִים הָאֵלֶּה: בַּיּוֹם הַהוּא כָּרַת יְיָ אֶת אַבְרָם בְּרִית לֵאמֹר לְזַרְעֲךָ נָתַתִּי אֶת הָאָרֶץ הַזֹּאת מִנְּהַר מִצְרַיִם עַד הַנָּהָר הַגָּדֹל נְהַר פְּרָת וגו':
וכן עושים עד היום ברית מילה על ידי כריתה וגזירת הערלה.

האמת, שכל ספר דברים נקרא 'משנה תורה', ולשון משנה הוא שינון.
הכוונה היא שכל עיקר ספר זה הוא לחזור ולשנן הרבה עניינים חשובים מאוד, כדי שנפנים אותם, ונחיה על פיהם.

ברכה והצלחה;

יעקב משה