אמונה

מקור השם "אל" וכיבוש הארץ ע"י יהושוע

  • י"ז אדר א' התשע"ו

שאלה

מישהו מהעבודה שלי אמר ששמו של אחד האלילים הינו "אל" ואת זה יודעים מכתבים של מסורות שונות שנמצאו. הוא טוען שהאליל הזה נקרא בשם "אל" עוד לפני גילוי היהדות ומתן תורה בסיני. עוד לפני שיהושוע כבש את הארץ, כי גרו כאן אנשים עוד לפני העם העברי. הוסיף כי יש כתבים רבים של מסורות שונות עוד מזמנים של יותר מ-5000 ומשהו שנים. הוא אומר שהיהודים לקחו את השם של האליל שהיה כבר בשם "אל" ומכאן השם "אל=אלוקים". הוא מבליט את העובדה שהיו עמים בא"י ויהושוע כבש אותה, וגם לגבי מקור השם "אל=אלוקים" וגם לגבי כתבים שנמצא שנכתבו לפני יותר משנות בריאת העולם עפ"י היהדות.

תשובה

ס"ד

שלום וברכה,

הטענה ששמעת גובלת בבורות בהכרת השפה המקראית.

המילה "אל"/"אלוהים" במקרא, היא כינוי לכל שליט בעל כח ועוצמה, ולכן אפילו שופטים נקראו בשם "אלוהים" במקרא.
ראה לדוגמה בפסוק שנאמר על משה רבנו: "הוא יהיה לך לפה, ואתה תהיה לו לאלוהים" (שמות ד, טז).

גם הפסוק "מי כמוך באלים ה'" (שמות פרק טו) הוא דוגמה לכך. ה' הוא בעל הכח הגדול מכל הכוחות שיש בעולם.

לכן גם אלים אחרים נקראו בשם "אל"/"אלים".  ביטוי זה של ייצוג כח ועוצמה היה מוכר בכל השפות השמיות, ואין בכך פלא.

אולם השם המיוחד לאלוהי ישראל הוא "י-ה-ו-ה", ושם זה לא נמצא באף עם אחר מלבדנו.

נא ראה עוד כאן:

בברכה,
דניאל בלס