אמונה

האם צריך לקבל את המציאות איך שהיא?

  • י"ד אדר א' התשע"ו

שאלה

בס"ד הרי אנו יודעים שכל מציאות שאנו נפגשים איתה זו מציאות אלוקית. לכן אם היא יוצרת אצלי ניגוד כנראה שהבעיה טמונה בתוכי!? שאלתי, האם האדם צריך לפעול בצורה של שינוי המציאות? בצורה של שינוי הפנים של האדם? או שילוב של שניהם? ובמה צריך להתמקד? סדר הדברים אשמח לפירוט אין עוד מלבדו:-)

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

ההתמקדות צריכה להיות בשינוי התפיסה הפנימית של האדם, שהיא העיקר, אך גם עם פעולה של השתדלות בעולם החומרי. השילוב הוא הכרחי, אך הפנימיות היא העיקר. ולכן צריך להתמקד בפיתוח המידות.

דיברת על ניגוד, והשאלה היא לאיזה ניגוד בדיוק כוונתך. אחרי הכל, הבורא יתברך נתן לנו מדריך, ספר הוראות יצרן, שהיא התורה הקדושה אשר מלמדת אותנו את המותר והאסור, וכיצד לנהל את חיינו על פי רצונו. בתורה נאמר "ונשמרתם לנפשותיכם מאוד". ולימדונו חז"ל שהקב"ה נתן רשות לרופא לרפא. כלומר, ה' יתברך רוצה שנעשה השתדלות, כי כך הוא רוצה להסתיר את מעשיו בתוך הטבע, עד בוא הגאולה השלמה.
עלינו מוטל לנהוג לפי רצונו יתברך - בכל חיי המעשה, ולעשות את ההשתדלות הנדרשת מאיתנו - על פי הדרכת התורה הקדושה.

כך זה בכל עניין: פרנסה, זוגיות, בריאות וכו' - עלינו לפעול לפי הדרכת התורה.

התורה מדריכה אותנו לשלב את הרוח בתוך החומר, ולא להתעלם מהחומר. כך אמרו חז"ל, שלא יסמוך אדם על הנס, כי אפילו אם נעשה לו נס - הוא מאבד מזכויותיו בגללו. על האדם לעשות השתדלות, וגודל ההשתדלות היא לפי גודל האמונה האמיתית שלו.

אנא קרא את מאמרי: "אם הכל לטובה, אז למה צריך להתפלל?"

חפש הרצאות על ספר חובות הלבבות, שמבאר את עניין ההשגחה וחובת ההשתדלות בעניינים השונים.

שלך בברכה,
דניאל בלס