חברה והשקפה

גירושין מי מגרש את מי

  • י"ג אדר א' התשע"ו

שאלה

אני לא מבינה מדוע בשעת גט אשה לא יכולה לגרש ללא רצון בעלה והבעל יכול לגרש את אשתו גם ללא רצונה ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הרמב"ם פסק כבר לפני כ-800 שנה מן התורה (הלכות אישות, פרק יד, י): "אם אמרה, מאסתיהו ואיני יכולה להיבעל לו מדעתי - כופין אותו להוציא לשעתו, לפי שאינה בשביה שתיבעל לשנוי לה (כלומר, לפי שאינה שבוייה ביד מי ששנוא עליה)". כלומר אם בעלה שנוא עליה, יחייב אותו בית-הדין לגרשה.
המצב של עגונות הוא מצב חדש שנוצר בעקבות החוק המודרני. בימי קדם היה הבית-דין מלקה את הגבר במלקות עד שיסכים לגרש, וכך לא היו עגונות בישראל. כיום סמכויותיו של בית-הדין הן חלשות בהרבה, ולכן אוסרים עליו רק יציאה מן הארץ, או מטילים עליו קנס.

ובמענה מדוייק לשאלתך:
הגבר כידוע מתחייב לאשה בכתובה מן התורה (-בסכום כסף גדול במידה ויתגרשו), והוא גם מתחייב לפי ההלכה להכניסה לתוך ביתו ולדאוג למגוריה ולכל מזונותיה (ואין האשה מתחייבת לדאוג למגוריו ופרנסתו של בעלה). מכיוון שאין האשה מתחייבת לאיש ממון ומגורים ומזון, על כן האיש הוא שמגרש (ומשלם את הממון שנתחייב לו).

בברכה,
דניאל בלס