שאל את הרב - כללי

האם י שהבדל בין נשמות?

  • י"ב אדר א' התשע"ו

שאלה

האם יש הבדל רמות בין נשמות (גבוהות יותר, פחות גבוהות) ומה המשמעות של נשמה גבוהה אם לכל נשמה יש ניסיונות מיוחדים לה וחשובה לקב"ה באותה מידה ועוד נשמה גבוהה היא בהכרח מוצלחת יותר?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

כפי מה שהבנתי, על פי המקובל אצלינו, כל הנשמות הם מצטרפים לבחינת אדם אחד. וכן מובא הענין במדרש.

נמצא שאם כל הנשמות ביחד מתחברות באפון רוחני ל"צורת" אדם אחד, יתכן שיש נשמה ששורשה היא מן הראש, ויש ששורשה מן הגוף או מן הרגליים.

ונמצא, שבאופן מסויים הנשמה ששורשה מהראש, היא "גבוהה" יותר מהנשמה ששורשה מן הרגלים. וכמו באדם אחד, שאנו אומרים שראוי שהרגל ישמע להוראות והדרכת הראש, שזהו מסיבה כי הראש "גבוהה" יותר ואמורה בתפקידו להוביל את כל הגוף;

אבל מבחינת החשיבות בעצם, אין נשמה שהיא יותר "חשובה" לשלימות האדם יותר מן השאר. כי אפילו אם יש לאדם את כל החלקים שבגופו אבל חסר לו אצבע שברגל, לגבי שלימותו הוא אותו חסר כאילו היה חסר לו הראש. לכן כל נשמה יש לה אותה חשיבות לגבי שלימות הכלל.

בברכה,

רב נחום