שאל את הרב - כללי

שפן וארנבת

  • י' אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום לכבוד הרב. דרך העלאת גרה היא דרך הגרון הקאה החוצה ושוב לעיסה ולהכנסה לקיבה. אצל השפן וארנבת לא מצאנו דבר כזה. אז שאלתי מספר חכמים והשיבו שהעלאת גרה היא גם דרך הצואה ושוב בליעה. ואז נתקלנו במספר קושיות נוספות אם כן גם החזיר שאוכל את צואתו. ואף הכלב השב על קיאו הם בעלי סימני טהרה... ולכאורה החזיר גם כשר בדרך פרשנות זו. לבסוף נשארתי עם שאלות ללא מענה והתחמקות מאותם החכמים. האם רבני הידברות יוכלו להסיר ספק מליבי ולתת לי מענה נקודתי? תודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הכלב והחזיר אינם עושים זאת דרך קבע, ואינם שונים מאדם משוגע שאוכל את צרכיו (ובוודאי לא יקרא מעלה גירה גם אם עושה זאת).

לעומת זאת התגלה שהמערכת האנטומית של הארנבת והארנבון מחייבת את אכילת הגללים. כלומר זהו חלק מתהליך העיכול בגופם, וזו הסיבה שהם מוציאים למעשה שני סוגי גללים - גללים בלתי מעוכלים שנועדו לאכילה ועיכול נוסף, וגללים מעוכלים שלא נועדו לאכילה חוזרת.
אם תיקח מארנבת או ארנבונים את הצואה שלהם - הם ימותו מתת תזונה!

ראה בהרחבה כאן:

גם כדאי שתקרא חוברת באמונה שנקראת "שיחה גורלית" (חפש בגוגל).

בברכה,
דניאל בלס