שבת

ברכת שהכל על הדגים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

כבוד הרב ביום שישי,בסעודת ערב שבת אחרי הקידוש,לברך על הדגים,וגם על הסלטים שיש על השלחן.ואחר כך על המוציא? אני שואל ,פשוט כדי לא להפסיד את הברכה על הדגים והסלטים. 2.דרישת שלום לרב מנשה ישראל יישר כוח בתודה ובברכה חובב גבריאל

תשובה

שלום חובב

מזמן לא יצא לי לענות לך, כי ידידי הרב שמואלי תמיד הקדים אותי. הסברה שלך נפלאה, ויש לה מקור בדברי אחד מגדולי הפוסקים, הלא הוא השל"ה הקדוש בעל הספר המפורסם `שני לוחות הברית`, הוא ייסד את הדבר מכיון שיש חוב על כל יהודי לברך מאה ברכות בכל יום, ובשבת יש חוסר בברכות מכיון שמתפללים תפילת עמידה בעלת שבע ברכות במקום תשעה עשר.

ולכן הוא ייסד שבשבת מותר להביא את עצמו לברך `ברכה שאיננה צריכה`, זאת אומרת, שאף על פי שבימות החול הכלל הוא שאסור לאדם לברך ברכה שאיננה צריכה, ואם הוא מתכוון לאכול ירקות בסעודה עליו לפטור את ברכתם בברכת הלחם, אבל בשבת, הוא ביקש לחדש שמותר לברך ברכה שאיננה צריכה בכדי להגיע לחשבון של מאה ברכות.

אבל רבים חלקו עליו, ודעתם שגם בשבת אין להביא את עצמו לברך ברכה שאין בה צורך כשאפשר לפטור אותה בברכת הלחם, והמאכלים באמת שייכים לסעודה, ועלינו למצוא את הדרך להשלים את מאת הברכות על ידי אכילת פירות וכדומה, ולא לברך על ירקות מהסעודה ברכה נפרדת לפני נטילת ידיים. וכנראה שנוהגים כשיטה הזאת. שלומי כמי נהר!, ב"ה. ומה שלומך? בהצלחה - מנשה ישראל