שבת

שחרית של שבת<>

  • ו' אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום רב. האם בשבת אני מתפללת את אותו הנוסח של ברכות השחר? קריאת שמע? ותפילת שמונה עשרה? ואם כן עד איזו שעה מותר להתפלל התפילות הנל? ואם אישה מחוייבת לאכול לחם בסעודה שלישית או שאפשר גם פירות? ועד איזו שעה אפשר לעשות סעודה שנייה בשבת?

תשובה

שלום וברכה

ברכות השחר וקריאת שמע היא דומה לימות החול. תפילת העמידה של שבת היא תפילה מיוחדת ומקוצרת אומרים את שלושת הברכות הראשונות ולאחר מכן את ברכת ישמח משה

יִשְׂמַח משֶׁה בְּמַתְּנַת חֶלְקוֹ. כִּי עֶבֶד נֶאֱמָן קָרָאתָ לּוֹ. כְּלִיל תִּפְאֶרֶת בְּרֹאשׁוֹ נָתַתָּ. בְּעָמְדוֹ לְפָנֶיךָ עַל הַר סִינַי. וּשְׁנֵי לֻחוֹת אֲבָנִים הוֹרִיד בְּיָדוֹ. וְכָתוּב בָּהֶם שְׁמִירַת שַׁבָּת. וְכֵן כָּתוּב בְּתוֹרָתֶךָ:
וְשָׁמְרוּ בְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶת הַשַּׁבָּת. לַעֲשׂוֹת אֶת הַשַּׁבָּת לְדֹרֹתָם בְּרִית עוֹלָם:
בֵּינִי וּבֵין בְּנֵי יִשְׂרָאֵל אוֹת הִיא לְעוֹלָם. כִּי שֵׁשֶׁת יָמִים עָשָׂה יְדֹוָד אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ. וּבַיּוֹם הַשְּׁבִיעִי שָׁבַת וַיִּנָּפַשׁ:
וְלֹא נְתַתּוֹ יְדֹוָד אֱלֹהֵינוּ לְגוֹיֵי הָאֲרָצוֹת. וְלֹא הִנְחַלְתּוֹ מַלְכֵּנוּ לְעוֹבְדֵי פְסִילִים. וְגַם בִּמְנוּחָתוֹ לֹא יִשְׁכְּנוּ עֲרֵלִים. כִּי לְיִשְׂרָאֵל עַמְּךָ נְתַתּוֹ בְּאַהֲבָה. לְזֶרַע יַעֲקֹב אֲשֶׁר בָּם בָּחָרְתָּ:
עַם מְקַדְּשֵׁי שְׁבִיעִי. כֻּלָּם יִשְׂבְּעוּ וְיִתְעַנְּגוּ מִטּוּבֶךָ. וּבַשְּׁבִיעִי רָצִיתָ בּוֹ וְקִדַּשְׁתּוֹ. חֶמְדַת יָמִים אוֹתוֹ קָרָאתָ. זֵכֶר לְמַעֲשֵׂה בְרֵאשִׁית:
אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ רְצֵה בִמְנוּחָתֵנוּ. קַדְּשֵׁנוּ בְּמִצְוֹתֶיךָ וְתֵן חֶלְקֵנוּ בְּתוֹרָתֶךָ. שַׂבְּעֵנוּ מִטּוּבֶךָ וְשַׂמְּחֵנוּ בִּישׁוּעָתֶךָ וְטַהֵר לִבֵּנוּ לְעָבְדְּךָ בֶּאֱמֶת. וְהַנְחִילֵנוּ יְדֹוָד אֱלֹהֵינוּ בְּאַהֲבָה וּבְרָצוֹן שַׁבַּת קָדְשֶׁךָ. וְיָנוּחוּ בוֹ יִשְׂרָאֵל מְקַדְּשֵׁי שְׁמֶךָ:
בָּרוּךְ אַתָּה יְדֹוָד מְקַדֵּשׁ הַשַּׁבָּת:

לאחר מכן משלימים את שלושת הברכות האחרונות של תפילת העמידה ותפילת אלוקי נצור. אם תרצי נשמח לחזור אילייך טלפונית וללמוד איתך את סדרי התפילה.

אשה יכולה להתפלל עד חצות היום תפילת שחרית.

גם אשה צריכה לאכול לחם בסעודה שלישית.
ניתן לעשות את הסעודה השניה כל היום. סעודה שלישית מותר לעשות מחצי היום ואילך.