חברה והשקפה

אומות העולם וישראל

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב מנשה ישראל. אני מאד מודה על ההענות המהירה לשאלתי. עקב עריכת עבודה בנושא הייתי מעונין לדעת אם לגוים יש ייעוד ומטרה עצמית בעולם או שנועדו לשרת אותנו, אם תוכל מאד יעזור לי צירוף מקורות לנושא. תודה רבה.

תשובה

שלום רב!

שאלה טובה;

לפי התפיסה המסורתית אצלנו, הגויים נועדו רק לשרת אותנו, והנני מצרף מקורות מספר לנושא;

מדרש תנחומא (בובר) פרשת בראשית סימן ג: אמר ר' יהודה בר שלום בזכות ישראל נברא העולם, מקדם ברא אלהים אין כתיב כאן, ומתחילה אין כתיב כאן, אלא בראשית, מהו בראשית, אלו ישראל שנקראו ראשית, שנא' קדש ישראל לה' ראשית תבואתה וגו', [מנין ממה שקרינו בענין] בראשית ברא אלהים וגו'.

ושם סימן י: מאימתי נתגדל הקדוש ברוך הוא, משברא שמים וארץ, ובזכות מי בראו - בזכות ישראל, שנאמר קודש ישראל לה' [ראשית תבואתה].

ובתלמוד בבלי מסכת יבמות דף סג עמוד א: כל משפחות האדמה - אפילו משפחות הדרות באדמה, אין מתברכות אלא בשביל ישראל;
כל גויי הארץ - אפילו ספינות הבאות מגליא לאספמיא, אינן מתברכות אלא בשביל ישראל וכו'.
א"ר אלעזר בר אבינא: אין פורענות באה לעולם אלא בשביל ישראל, שנאמר: הכרתי גוים נשמו פנותם החרבתי חוצותם, וכתיב: אמרתי אך תיראי אותי תקחי מוסר.

מסכתות קטנות מסכת גרים פרק א: טבל ועלה אומרין לו דברים טובים דברים של ניחומים, במי נדבקת, אשריך, במי שאמר והיה העולם ברוך הוא, שלא נברא העולם אלא בשביל ישראל, ולא נקראו בנים למקום אלא ישראל, ואין חביבין לפני המקום אלא ישראל, וכל אותם הדברים שאמרנו לך, לא אמרנו אלא להרבות שכרך.

בשיר השירים רבה (וילנא) פרשה ב: ג רבי עזריה בשם רבי יהודה אמר ר' סימון משל למלך שהיה לו פרדס וירדו ונטעו שורה של תאנים ושורה של גפנים ושורה של רמונים ושורה של תפוחים ומסרו לאריס והלך לו, לאחר ימים בא המלך והציץ בפרדס לידע מה עשה, ומצא מלא חוחין ודרדרים, הביא קצצים לקצצו, וראה בו שושנה אחת של ורד ונטלה והריח בה ושבת נפשו עליו, אמר המלך בשביל שושנה זו ינצל הפרדס, כך העולם לא נברא אלא בשביל ישראל, לאחר עשרים וששה דורות הציץ הקדוש ברוך הוא בעולמו לראות מה שעשה, ומצאו מים במים, דור אנוש נמחה מן המים, דור המבול נמחה מן המים, דור הפלגה במים, הביא קצצים לקצצו, שנאמר ה' למבול ישב, וראה שושנה של ורד אלו ישראל, ונטלה והריח בה, בשעה שסדרו ישראל עשרת הדברות, ושבת נפשו עליו, בשעה שאמרו ישראל נעשה ונשמע, אמר הקדוש ברוך הוא בשביל שושנה זו ינצל הפרדס, בזכות התורה ולומדיה ינצל העולם.

ברכה והצלחה