תורה ומדע

מצוות התורה שצוותה לעשות גדר וסייג לתורה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

1)האם קיימת מצווה שאומרת שיש לשים גדר וסייג לתורה? האוכל לקבל ציטוט? מתשובתכם לשאלה קודמת שלי הבנתי כי ישנה מצווה כזו ולכן מותר להוסיף סייגים לתורה וחובה לציית להם ולכן זה לא נחשב עבירה של הוספת איסור. 2)עכשיו לשאלתי,הוספת גדר וסייג משמעותה לגדר את הדברים (ההיפך מלהכלילם) ןלסייג אותם(שוב ההפך מלהכליל..כלומר לקבוע סייגים וגבולות) בעוד שהסייגים שנתנו עי חכמינו לא תוחמים אלה מרחיבים. לדוגמא: "לא תבשל גדי בחלב אימו" הפך לאיסור כולל על כל בשר. אין כאן תיחום או גידור אלא להיפך הרחבה מחיה אחת לכלל החיות (זו רק דוגמא) לכן האם אין כאן בכל זאת עבירה שכן בסופו של דבר בכל זאת מוספים איסורים שמרחיבים על איסורי התורה עד שאדם אינו יודע ..מקיים הוא את מצוות השכינה או מצוות השכינה ועוד רבים ממצות האדם. 3)" ושמרתם את משמרתי.." זה ציטוט מפרשת עריות. איך ניתן לפרשו כ עשו גזרה לתורתי? הרי כתוב בפירוש שמרתם את משמרתי כלומר שימרו על החוקים שנתתי לכם למשמרת. אין כאן שום מילה שרומזת להרחיב את חוקי התורה ("והרחבתם מישמרתי" ..למשל היה מסביר יפה )

תשובה

שלום וברכה

אין מילה בתורה אשר היא מיותרת, ומאחר שהפסוק ושמרתם את משמרתי, אין בכוונה לשמור את מה שצוויתי כי כל זה מיותר לגמרי, ולכן פירשו חכמים שהכוונה היא עשו משמרת למשרתי דהיינו שימרו על דרכיי לבל יכנסו בדברים שביקשתי מישראל לשמור, וכמו שלמי שיש לו כרם שם גדר לשמור על הכרם, כך גדולי ישראל שמים גדר מסביבי למצוות לבל יבואו לידי איסור תורה. וזאת מלבד שכל פירושי חכמים מקובלים למשה מסיני.

בברכה - בנימין שמואלי