חברה והשקפה

האם ה’ באמת בחר בנו?

  • ה' אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום! קראתי שרשום במדרש שלפני שהשם נתן לנו את תורתו הוא שאל את כל העמים אם הם מעוניינים בתורה כשכולם סירבו בגלל האיסורים שבה, ורק בני ישראל אמרו נעשה ונשמע.. אז כביכול רק אנחנו הסכמנו והשם נתן לנו את התורה בגלל שכביכול אנחנו הסכמנו וכל יום בבוקר אנחנו אומרים ברוך אתה.. אשר בחר בנו מכל העמים ונתן לנו את תורתו... אז כביכול לא היתה לשם אפשרות לבחור עם אחר כי אף אחד לא רצה את התורה.. וגם היה צריך להיות רשום אשר בחר בנו ובחרנו בו אני מקווה שהשאלה לא תהיה מובנת בקטע של כפירה או משהו סתם מסקרן אותי

תשובה

שלום וברכה

שאלה טובה מאוד.

באור החיים הקדוש מבואר שיש הבדל עצום בין שאר העמים שה' בא איליהם באמצע יום בהיר והציע להם את התורה וכאשר שאלו מה יש בה הוא ענה להם את המצוות שהכי נוגדת את טבעם לבין עם ישראל שה' בא להציע להם את התורה לאחר שהוציא אותם מצריים והראה להם את אהבתו איליהם ואת כוחותיו  ורק לאחר מכן הביא אותם להר סיני והציע להם את התורה. משל למה הדבר דומה למלך שבחר את בת זוגתו ומאחר והוא יודע שמקנאים בה והיו רבות שחיזרו אחריו, הרי שביום כניסתו לחופה הוא מזמין את כל שאר המחזרות אחריו ושואל אותן הרוצות להינשא לי מחר? והן שואלות במה זה כרוך והוא עונה להן תני לי סכום כסף שבלתי אפשרי להשיגו או כל תנאי אחר שאי אפשר לעמוד בו ומיד הן הולכות ממנו כי זה לא מתאים להם וכך הן לא יכולות אחר כך לכעוס על החתן.