שאל את הרב - כללי

השמש והירח

  • א' אדר א' התשע"ו

שאלה

שלום, לוח השנה העברי מסונכרן לפי הירח וכן כל כמה שני יש לנו שנה מעוברת כדי שהחגים יהיו בזמן לפי עונות השנה. השאלה שלי היא למה לוח השנה העברי הוא לא לפי השמש וכך לא יהיה צורך בשנה מעוברת

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

כפי מה שהבנתי, המאורות מסמלים יותר מתאריכים.

השמש הוא קבוע בזריחת אורו, מה שאין כן הירח, שמתגדל ומתמעט וחוזר חלילה.

אומות העולם סופרים לשמש מפני שאין הם נידונים על כל נטיה קלה ממצוה, אלא השפעתם היא יותר קבוע.

מה שאין כן האומה שנקראת עם סגולה ובת-זוגו של הקב"ה, נידונה על כל נטיה קלה ממצוה, ממש כמו אותו היחס שבין איש ואשתו. כאשר הופר הנאמנות, צריכים לחזור ולבנותו. לכן יש תמיד עליות וירידות בזריחת אורו של הירח, בכל חודש וחודש. ולכן היהודים אשר מהותם ומציאותם מקביל לירח, סופרים בדוקא לפי חודשי הירח.

בברכה,

רב נחום