שבת

למה הנשים מכסות את העיניים בהדלקת נרות שבת?

  • כ"ט שבט התשע"ו

שאלה

למה דווקא הנשים מצוות בהדלקת נרות? ולמה הנשים מכסות את העיניים בהדלקת נרות? תודה

תשובה

שלום רב,

בנות אשכנז נוהגות לברך אחרי הדלקת הנרות (משום שלפי מנהגן, אם יברכו לפני ההדלקה, זה ייחשב כמו שקיבלו על עצמן שבת בפירוש, ושוב לא יוכלו להדליק), וכדי שיחשב להן שבירכו עובר לעשייתה (והיינו לפני עשיית המצווה - כשאר כל המצוות שמברכים עליהן לפני קיום המצווה), מקפידות שלא ליהנות מהנרות עד לאחר הברכה, ולכן שמות את היד לפני הנר (או מכסות את העיניים) אחר ההדלקה, ומברכות, ואחרי גמר הברכה מסלקות את היד (רמ"א אורח חיים סימן רסג סעיף ה, ומשנה ברורה ס"ק כו-כז).

וגם אצל בנות ספרד, שמברכות לפני ההדלקה, יש מנהג לעצום את העיניים ולפרוס את כפות הידיים אל מול פני הנרות ולהתפלל לה' יתברך שבזכות המצווה הזאת יאריכו ימים על בעליהן, ושיזכו לבנים הגונים תלמידי חכמים וכו' (ראה חזון עובדיה שבת עמודים קעז-קעח, ושם בהערה הביא מהבן איש חי שנה ב' פרשת נח אות ח שיש טעם על פי הסוד בעצימת עיניה באותה שעה).

בברכה,

הלל מאירס