שאל את הרב - כללי

מה כוחה של סגולה?

  • כ"ח שבט התשע"ו

שאלה

שלום רב, רציתי לברר מה כוחה של סגולה? האם סגולה יכולה לשנות גזרה או החלטה של ה'?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

כידוע בכל עניני הסגולות, אין הישועה מוכרחת, אלא האדם מקיים אותם בשלימות הלב בינו לבין הקב"ה - וכמו תפלה - ואינו מצפה בהכרח שתבוא הישועה (ברכות לב:). ואז מכח הסגולה, שתבוא הישועה  - דוקא כשבן אדם אינו מצפה לזה, ועוד יותר:  שהוא מקוה להקב"ה לישועה אבל הוא אינו ממתין לזה כדבר המוכרח אלא להיפך, הוא אפילו מסיח דעת מן הישועה (סנהדרין צז.).

נמצא שאין הסגולה משנה גזרה, אלא בדומה לתפלה, היא "כלי" לחיבור בין תקות האדם להקב"ה. וכאשר האדם מקוה ומאמין בהשם, מכח זה הרבה פעמים יזכה לישועה. אבל ההחלטה למלא את בקשת ורצון האדם היא בידי השם.

והמובן מזה, שאין ראוי בשום פעם לסמוך על הסגולה לבד; אלא היא יכולה לעזור ביחד עם תפלה ותשובה של ההתקשרות להשם.

בברכה,

רב נחום