האם מותר לשקר לגויים ולא מדובר בסכנת חיי אדם?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בס´ד שלום רב, האם מותר לשקר לגויים ולא מדובר בסכנת חיי אדם? אנא השיבו במהירות האפשרית. תודה ותברכו

תשובה

כך כתב אחד מגדולי הראשונים בספרו "ספר מצוות גדול" חלק לא תעשה - מצוה ב:

"לא תחללו את שם קדשי (ויקרא כב, לד). ...ואני דרשתי לגלויות ישראל, כי המשקרים לגויים וגונבים להם הם בכלל מחללי השם, שגורמים שיאמרו הגוים אין תורה לישראל ואומר (צפניה ג, יג) שארית ישראל לא יעשו עולה ולא ידברו כזב ולא ימצא בפיהם לשון תרמית. ותנן במסכת אבות (פ"ד משנ´ ד) כל המחלל שם שמים בסתר נפרעים ממנו בגלוי אחד שוגג ואחד מזיד בחלול השם, ואין מקיפין בחלול השם (קידושין מ, א), ובפרק קמא דקידושין (שם) אומר שאם היו עונותיו וזכויותיו מחצה על מחצה וחלול השם בכלל, העבירות מכרעת".

בהצלחה - מנשה ישראל