חברה והשקפה

ילדים עם צרכים מיוחדים

  • כ"ד שבט התשע"ו

שאלה

בס"ד שלום רב, אני עובדת עם ילדים עם צרכים מיוחדים (לקויות מורכבות, סיעודיים ועוד) ושאלתי היא, מהניתן ללמוד מן התורה, ואצל חכמים, ראשונים, אחרונים על מצב זה? הסברים, הנחיות, מקורות, דוגמאות, סיפורים שאירעו ועוד... המידע עשוי להועיל לבני משפחה, לצוות שעובד עם אוכלוסיה ולקהל בכלל. אשמח לקבל כל מידע להעמקה בנושא. בתודה בתודה

תשובה

בס"ד

שלום וברכה, וכל הכבוד על עבודת החסד החשובה.

בתורה נאמר (ויקרא פרק יט, יד): "לא תקלל חרש, ולפני עיוור לא תיתן מכשול, ויראת מא-לוהיך אני ה'".
ישנה מצווה לדאוג לנכים ומסכנים. ואנשים בעלי צרכים סיעודיים, נכויות וכדו' - זכו להתייחסות בתורה במצוות רבות שדואגות לחלשים והמסכנים שבחברה, ודורשות להתחשב בהם. מסיבה זו ארגוני חסד רבים כמו עזר מציון הוקמו בידי חרדים.

תשובה מהזוהר:

רבנים רבים מסבירים שאוטיסטים ואנשים נכים בשכלם - הם למעשה נשמות שכבר כמעט השלימו את תיקונם, וירדו לעולם הזה לתקן עניינים אחרונים, ולפיכך מדובר בנשמות גבוהות שקרובות לה', ויש להיזהר בכבודם. היו רבנים שאף קמו לפני אוטיסט.

מבחינה הלכתית -
ישנן הלכות רבות שדנות בדינים של אנשים מוגבלים בשכלם. בהלכה הם נקראים בשמות "חירש", "אילם" ו-"שוטה" - ביטויים הלכתיים אלה נועדו לתאר מוגבלויות וגם לקות שכלית. ולפי רמת הלקות - כך הם גם פטורים מעונשים וממצוות. מקורות:
וגם:

לגבי הנחייה והדרכה -
היהדות מלמדת שיש לנהוג בחסד וכבוד לאנשים מוגבלים, ולהזהר בכבודם, שלא לפגוע ברגשותיהם. לגבי אופן הטיפול - יש לפעול לפי גדרי הרפואה המקובלים, כפי שהם נלמדים בקרב מטפלים שעוסקים בתחום הסיוע לנכים ובעלי מוגבלויות.

בברכה,
דניאל בלס