תורה ומדע

מה בין מזל לעיבור השנים?

  • י"ז שבט התשע"ו

שאלה

החודשים העבריים כידוע נקבעים בסוד עיבור כשילוב של שנת השמש ומחזורי הירח. קראתי בספר התודעה שלכל חודש עברי יש את המזל שלו (כמו באסטרולוגיה). איך זה מסתדר עם עניין האסטרולוגיה שהמזלות נקבעים עפ"י גלגלי השמיים והכוכבים ונקבע רק לפי שנת השמש? תודה עמוס

תשובה

שלום וברכה,

מערכת השמש פועלת בצורה מחזורית, שניתן לחזות מראש. סיבוב מלא של השמש סביב העולם אורך כ-365 ימים, וסיבוב מלא של הירח סביב כדור הארץ אורך כ-29 יום בממוצע. מסיבה זו השנה מתחלקת ל-12 חודשים.

השימוש בשמש ובירח נועד כדי לדייק בחילוק של השנה. מכיוון שהשנה הנוצרית מבוססת על רק מחזור השמש, הדבר גורם לטעויות בלתי נמנעות, שבגללן נאלצים מידי תקופה להחסיר או להוסיף ימים שלמים בלוח השנה. מוויקיפדיה (ערך "חודש"): "בלוח הגרגוריאני מחולקת השנה באופן שרירותי לשנים עשר חודשים, ללא קשר לתנועת הירח".
ביהדות לעומת זאת לוח השנה הוא מדוייק, כי הוא מבוסס הן על מחזור השמש והן על מחזור הירח, ולכן מונע טעויות שכאלה.

אך בסופו של דבר קיים תיאום בין הלוח הגרגוריאני (השנה הנוצרית) לבין השנה היהודית, לאחר תיקון הטעויות שהוזכרו. ולפיכך כל חודש יכול לסמן מזל, מבחינה זו לוחות השנה תואמים זה לזה, ומתייחסים לאותם מזלות על פי חודשי השנה - שרק נקראים בשמות שונים.

בברכה,
דניאל בלס