שאל את הרב - כללי

מס' שאלות<">

  • י"ז שבט התשע"ו

שאלה

שלום הרב, 1- האם ניתן להתעטף בציצית ולהניח תפילין לפני זמנם (לדוג': אם זמנם ב-5:50 יש אפשרות לפני)? 2- שבת חתן זה מנהג או הלכה? 3- האם חתן לאחר חתונתו יכול לשנות את מנהג אביו (אשכנזי-ספרדי) והאם מפני כבוד אב נכון יהיה לעשות את השבת חתן בנוסח של ההורים? 4- מהו המקור שבו אוכלים חמין בשבת? 5- האם יש פסוק בתורה שבו מופיע או מתקשר לשם "חיים חן"?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

1. דעת בעל התניא בשולחן ערוך הרב שמותר להניח תפילין קודם זמנם [בלי ברכה, וכשיגיע זמנם ימשמש בהם ויברך עליהם] באם כבר השכים לצאת לדרך, ואין חשש שמא ישן בהם. ראה סימן ל' סעי' ג'. וכן מותר להתעטף בציצית קודם זמנם, וכמו שעושים בימי סליחות, וכשיגיע זמנם ימשמש בהן ויברך עליהם. ראה שם סימן י"ח סעי' ז'.

2. מנהג.

3. אפילו אחרי החתונה, אין לחתן לשנות כלל ממנהג אבותיו. רק הכלה משנית לקחת על עצמה את מנהגי בעלה.

4. אורח חיים סימן רנז סעי' ח' ברמ"א.

5. בראשית פרק יט פסוק יט: "הִנֵּה-נָא מָצָא עַבְדְּךָ הִנֵּה-נָא מָצָא עַבְדְּךָ חֵן בְּעֵינֶיךָ וַתַּגְדֵּל חַסְדְּךָ אֲשֶׁר עָשִׂיתָ עִמָּדִי לְהַחֲיוֹת אֶת-נַפְשִׁי". הרי שמציאת חן מביא לידי החייה וחיים.

בברכה,

רב נחום