שאל את הרב - כללי

ההבדל בין זוהר לקבלה

  • ט"ו שבט התשע"ו

שאלה

כבוד הרב שלום מצאתי תשובה באתר לנושא זה במשפט אחד קצר ולא מפורט אבקש לדעת בצורה מעמיקה יותר מה ההבדל ביניהם יש לי בבית ספרי זוהר ואני עוסק בהם מדי יום לאחרונה והבנתי דברים רבים שלא ידעתי עד כה האים יש בנפרד גם ספרי קבלה? מה השוני בין הספרים? דבר נוסף היתי רוצה לברר איפה כן אפשר ללמוד זוהר או קבלה כנדרש

תשובה

לכבוד השואל,

בכל הדורות היו מגדולי ישראל שעסקו בחלק הפנימי שבתורה הנקראת "סודות התורה", שכבר נמסרו למשה רבנו בהר סיני.

הספר היסודי ביותר של יסודות חלק הסוד שבתורה הוא ספר הזוהר, כי בספר נכתבו אותם יסודות של חלק הסוד שהיו מסורים בעל פה עד אז, בתוך הספר [דומיא לחיבור ספר המשניות שכולל את יסודות התורה שבעל פה בחלק הפשט].

מתוך אותם הגדולים שבכל הדורות שזכו ועסקו בחלק של הסוד, יש שכתבו את חידושיהם בספרים אשר גם הם ידועים כספרי קבלה.

הואיל והבנה נכונה בחלק הסוד בנויה על הבנת התורה בחלק הפשט, יש צורך מקודם להוציא לפחות קצת זמן ולקנות ידיעות בחלק פשטות התורה הכולל: 1) כל החומש; 2) מנין המצוות; 3) המשניות; 4) ההלכה, ורק אח"כ לגשת למפרשי החלק של הסוד. ואז כל פעם שלומדים בחלק הסוד, זוכים להבין קצת יותר. אבל לימוד הסוד בלי ידיעת הפשט שבתורה, עלול להביא לידי הבנה משובשת בחלק הסוד ולפעמים אותם שיבושים וטעויות יכולים לגרום להיזק ח"ו לשמירתה של התורה כהוגן.

הרבה בחלק ההלכה תוכל ללמוד גם משיעורים באתר, וכן ישנם גם כמה שיעורים שם הנוגעים לענין הסוד.

בברכה,

צוות הידברות