תורה ומדע

האם היקום אינסופי

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלה שמטרידה אותי הרבה זמן האם ע´פ התורה/מקורות היקום אינסופי או לא? (לכאורה בריאה זה דבר מוגדר שיש לו סוף) תודה.

תשובה

שלום משה,

היהדות מלמדת אותנו שרק הבורא הוא אינסופי. החומר הוא סופי בהחלט. לאחר שהוכח בתצפיות שהיקום מתרחב, גם הוכח אמפירית שהיתה לו התחלה. היקום נמצא בהתרחבות מתמדת, מה שמוכיח כי היתה לו התחלה, וגם מראה שהיקום הוא סופי ומוגבל. הפסוק הראשון בתורה, "בראשית ברא א-לוהים את השמים ואת הארץ", נתמך כיום באמצעות מדע אמפירי (או "מופתים" כלשון הרמב"ם).

עם זאת, לעולם לא נוכל להגיע לסוף היקום מבחינה פיזית. גם אם תיאורטית היה ניתן לטוס ביקום באופן ישר וללא מיכשולים, בסופו של דבר היינו מוצאים את עצמנו במקום ממנו התחלנו. דומה הדבר לטיסה ישירה על פני כדור הארץ, לא משנה מהיכן תתחיל - בסופו של דבר תגיע למקום ממנו יצאת, זאת מכיוון שכדור-הארץ הוא עגול. גם היקום דומה לכדור, רק שאנו נמצאים בתוכו [נסה לדמיין נמלה ההולכת בתוך כדור חלול, ותמיד חוזרת לאותו המקום]. כך שכל קו ביקום יחזיר אותך בסופו של דבר למקום ממנו יצאת. לכן היקום הוא סופי מבחינה טכנית ומדעית, אך יכול להראות אינסופי לאדם. >בברכה,
דניאל בלס.