שאל את הרב - כללי

שאלה<<

  • י' שבט התשע"ו

שאלה

שלום לרב שאלה שמעסיקה אותי באין תשובה כתוב מלך ללא עם אינו נקרא מלך אבל כתוב בפיוט אדון עולם אשר מלך בטרם כל יציר נברא לכאורה זה סטירה

תשובה

אור המאיר

אדון עולם אשר מלך בטרם כל יציר נברא, אמנם החלוק שבין המלוכה שמלך טרם כל יציר, והמלוכה אחר היצירה ובריאת העולמות, זהו ההפרש, כי נודע (פדר"א פ"ג) אין מלך בלא עם, ובהעדר עם, על מי לו למלוך, ולא נקרא שמו יתברך תואר מלך בשלימות, כמו אחר הבריאה שקנה בעצמותו ונקרא מלך במלוכה על עם קרובו ישראל, ולזה פירש בדבריו, לעת נעשה בחפצו כל, קנה שם המלוכה אזי מלך שמו נקרא דייקא, ולא מקודם שנעשה בחפצו כל,

מאור עיניים

דנודע סוד בריאת העולמות היה על ידי צמצומים כי הבורא ב"ה שלם בכל המידות שאין חסר לו שום דבר שנאמר ח"ו שעל ידי שהיה חסר הדבר ההוא ח"ו הוצרך לברוא העולמות כמו למשל האדם שחסר לו איזה דבר וכל זמן שאין לו הדבר ההוא נקרא חסר ואינו נקרא שלם בשלימות זה בודאי לא יעלה על לב שום בר שכל ח"ו לחשוב כן בבורא ב"ה שאצלו יתברך היה הוה ויהיה שוין ואם כן מה שהוא ביהיה היה גם כן בהיה שהוא קודם בריאת העולמות שהיה נקרא שלם בכל השלימות ולא הוצרך ח"ו מצד עצמו לבריאת העולם אך כי מאחר שהוא חסדן גדול ורב חסד וטוב כמו שאמר הכתוב (תהלים קמ"ה, ט') טוב ה' לכל ומטבע הטוב להיטיב ורצה בבריאת העולם להיטיב לנבראים ושיכירו כח מלכותו ויתענגו מזיו כבודו ולכוונה זו ברא את העולמות וכמ"ש אדון עולם אשר מלך בטרם כל יציר נברא שהיה מלך בשלימות הגמור בכח בטרם כל יציר נברא אך מה שברא העולמות הוא כי לעת נעשה בחפצו כל אזי מלך שמו נקרא על ידי הנבראים שמכירין כח מלכותו והוד יקרו ומתענגין מעבודתו ומקבלין שכר בזה ובבא ואם כן היה בריאת העולמות על ידי חסדו הגדול שהופיע על הנבראים

ויש עוד הרחבה עמוקה בספר ישמח משה פרשת ניצבים.