תפילה וברכות

ברכות ע´פ פרד´ס

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

הייתי רוצה לדעת (אפשר גם לתת לי קישורים לעיון) מה הפשט של לברך ברכת הנהנין מה הרמז הדרש וסוד? אני עורכת ספר קטן לסעודת ´אמנים´ ואין לי אפשרות למצוא את זה במרוכז תודה וברכת שבת שלום ענת

תשובה

שלום וברכה

אכתוב לך קצת על עניין הברכות הנה אמרו חז"ל שכל האוכל ואינו מברך כאילו להקב"ה ולעם ישראל, והנה מובן הדבר שהאדם האוכל לללא רשות מה´ – אמירת ברכה גוזל הוא מאת ה´, אך מדוע גוזלהו אלעם ישראל, וביארו המפרשים שהגזל הוא מפני שכל ההשפעות הבאים לעם ישראל, נשפעים בזכות מעשינו, דהיינו שה´ משפיע לנו לפי מצוותינו, ואם היו כל ישראל נמנעים משמירת שבת היה העולם מתבטל, כי קיום העולם הוא ע"י השבת וכתבתי על כך בארוכה, בלינק>והפירות והמאכלים השפעתם הוא ע"י הברכה אשר אנו מברכים, וכן פירשו את המילה ברוך מלשון בריכה – השפעה, ונמצא כי כל האוכל מאכל כל שהוא, ע"י ברכתו חוזר ומביא לעולם מן המאכל ההוא,ולא לקח מאף אחד כלום, אך האוכל ואינו מברך כראוי נמצא שגזל מאת עם ישראל את השפע אשר הכין ה´ לעמו, ללא שידאג שהדבר יחזור, ולכן גוזל הוא את עם ישראל,
ועוד ממעלת הברכה אשר בזה מראה האדם את אמונתו שאכן הכל מבורא עולם, ומודה הוא לה´ על מה שהוא קיבל, ובנוהג שבעולם, שכאשר אומרים ´תודה´ הדבר נותן לנותן חשק להמשיך ולתת, אך כאשר לא מודים לה´ אין לנותן כלל חשק להתאמץ ולתת עוד.

עוד יש עניין עמוק בברכות כולם, הנה כתוב כי לא על הלחם לבדו יחיה האדם כי על כל מוצא פי ה´ יחיה האדם, והכוונה, ביאר האר"י ז"ל כי השאלה ידועה איך חי האדם על הלחם, ומדוע יוצאת נשמת האדם, כאשר לא אוכל הרי מה לנשמה אם הלחם, ותי´ הארי הקדוש, כי בכל דבר ודבר יש ניצוץ קדוש מאת ה´ המחייה את הדבר, ובכל חיטה ישנו ניצוץ קדוש מאת ה´כדוגמת נשמה אשר נותנת חיים לחיטה, והנה ניצוץ זה הוא הנכנס לנשמת האדם ע"י האכילה, והוא אשר מחיק את הנפש בגוף, והנה אם האדם מברך, הניצוץ ההוא אכן מתעלה ועולה ע"י האדם למקומו במרומים, אך אם לא בירך את הברכה, הרי הניצוץ יורד ממדריגתו ונהפך למשחית, וכועס הוא על האדם שלא השכיל לתקנו, וגורר אותו לחטאים כנקמה, עוד כתבו המקובלים שישנם נשמות אשר נתגלגלו באוכל וע"י הברכה מקבלים הם את התיקון, אך כאשר לא מברכים, נשארת נשמת החוטא אשר התגלגלה עם האדם שלא בירך, וכמובן יצרו נהפך לקשה יותר.

בברכה - בנימין שמואלי