לימוד תורה בעיניים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם לימוד תורה בקריאה בעיניים בלבד נחשבת כמו לימוד בפה, למשל אני קורא מאמרים שלכם באתר האם כדי לקבל את מלא השכר אני צריך לקרוא אותו בפה, הרבה יותר קשה לי לקרוא בפה , זה יכול לגרום לי לא לרצות לקרוא בכלל, אם באמת יש יותר שכר בקריאה בפה מלבד זה שזוכרים כך יותר טוב מה הסיבה לכך והמקור לזה. אני באמת רוצה לדעת את התשובה האמיתית (לא לכתוב לי שאין שום הבדל בגלל שכתבתי שזה יגרום לי לא לקרוא יותר אם לא ארצה פשוט אקרא בעיניים גם אם זה פחות שכר- אני דתי אז בכלל אין בעיה) וגם התייחסות לזה שאם זה יותר קשה לי כך תודה רבה ושבת שלום! המאמרים השיעורים והתשובות שלכם מאוד יפים

תשובה

שלום וברכה

בלימוד הגמרא והתנ"ך עדיף להוציא את המילים בפה, כמבואר בגמרא

ברוריה אשכחתיה לההוא תלמידא דהוה קא גריס בלחישה בטשה ביה אמרה ליה לא כך כתוב ערוכה בכל ושמורה אם ערוכה ברמ"ח אברים שלך משתמרת ואם לאו אינה משתמרת תנא תלמיד אחד היה לרבי אליעזר שהיה שונה בלחש לאחר שלש שנים שכח תלמודו.

וישנו איסור לשכח את משנתו.

אולם מאמרים באתר שלנו מותר לקרוא גם במחשבה.

בברכה - בנימין שמואלי