מדוע מברכים ברכת המזון?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום רב הייתי שמחה לדעת קצת על מהותה וחשיבותה של ברכת המזון. אני חוזרת בתשובה וזו אחת מהמצוות שקשה לי אתן ואני ב´ה רוצה להתחזק בה. כמה דברים : 1. מי חיבר את ברכת המזון? 2. מה מהותה ? 2. מדוע מכל המזונות שקיימים בעולם דווקא הלחם הוא המזון הכי נעלה שמצריך כזו ברכה ארוכה? תודה אשריכם מיכל

תשובה

שלום וברכה

מצות עשה מן התורה לברך אחר אכילת מזון שנאמר (פרשת עקב) ואכלת ושבעת וברכת את ה´ אלוהיך.

סדר ברכת המזון: ראשונה ברכת הזן, שנייה ברכת הארץ, שלישית בונה ירושלים, רביעית הטוב והמטיב, ברכה ראשונה משה רבינו תקנה כשירדן המן לישראל במדבר, שנייה תיקן יהושע ביום כניסתם לארץ ישראל, שלישית תיקנו דוד ושלמה בנו, רביעית תיקנו חכמי המשנה.

חשיבות הפת, מכיון שהוא המזון הכי בסיסי המביא לידי שביעה מלאה, לכן תקנו עליה לברך את כל הברכות הנ"ל.

עם זאת, אם קשה לך בתחילת הדרך לברך את נוסח ברכת המזון הארוך, יש נוסח מקוצר הנאמר בשעת הדחק גדול, ובראשית דרכך תוכלי לברך את הברכה המקוצרת, ומדי פעם כשאת מוכנה נפשית ותרגישי רצון להודות להקב"ה באריכות ולהתפלל לפניו את התפילות המיוחדות הכלולות בברכת המזון הרגילה, תברכי את הנוסח הרגיל.

וזה הנוסח לברכת המזון מקוצרת:

את הברכה הראשונה מברכים כרגיל, ואחר כך אומרים:

"נודה לך אדוני אלוהינו על שהנחלת לאבותינו ארץ חמדה טובה ורחבה, ברית ותורה ולחם לשובע, על הכל אנחנו מודים לך, ברוך אתה אדוני, על הארץ ועל המזון.

רחם אדוני אלוהינו עלינו ועל ישראל עמך ועל ירושלים עירך ועל ציון משכן כבודך ועל מלכות בית דוד משיחך [בשבת: ורצה והחליצנו ביום השבת הזה] ובנה ירושלים עיר הקודש במהרה בימינו ברוך אתה אדוני, בונה ירושלים, אמן.

ברוך אתה אדוני אלוהינו מלך העולם האל אבינו מלכנו, המלך הטוב והמיטיב לכל הוא הטיב, הוא מטיב, הוא ייטיב לנו הוא גמלנו, הוא גומלנו, הוא יגמלנו לעד חן וחסד ורחמים וכל טוב והוא יזכנו לימות המשיח.

עושה שלום במרומיו, הוא ברחמיו יעשה שלום עלינו ועל כל עמו ישראל ואמרו אמן".

בהצלחה - מנשה ישראל