נשים

האם אישה צריכה לקשור קודם את נעל שמאל?

  • ד' שבט התשע"ו

שאלה

שלום רב, לגבי המצווה של קשירת נעליים האם זה מצווה שגם אישה צריכה לקיים? מאחר והמצווה הזו קשורה להדגיש את צד שמאל שבו מניחים תפילין. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

אכן יש אומרים שכיוון שאישה אינה מצווה לקשור תפילין ביד שמאל שלה - היא לא צריכה להקדים לקשור נעל שמאל, ואדרבה יש לה להקדים לקשור נעל ימין, כמו שבכל דיני התורה יש דין קדימה לצד ימין (שו"ת אבני ישפה חלק א' סימן א בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל).

אולם יש אומרים שהגם שאישה אינה קושרת תפילין ביד שמאל שלה, מכל מקום מעצם זה שגברים קושרים תפילין ביד שמאל רואים שהתורה החשיבה את יד שמאל לעניין קשירה, ולכן גם אישה צריכה להקדים לקשור נעל שמאל (שו"ת דבר יהושע חלק ב' סימן קיא).

ולהלכה, אישה יכולה לבחור לעצמה איך לנהוג.

בברכה,

הלל מאירס