שאל את הרב - כללי

מה אני עושה עם עטי עפרון שלא שייכים לי

  • א' שבט התשע"ו

שאלה

בס"ד 1-יש בידי המון עטי עיפרון שהצטברו לי במהלך החיים ולא כולם שלי ואני לא יודעת של מי העטי עפרון הללו (שלא שייכים לי)מה אני עושה כדי שלא יהיה בידי גזל? 2- אם כאשר הייתי קטנה לקחתי מאדם ללא רשות כמה שקלים שראיתי בביתו האם אני צריכה להחזיר לאדם הזה את השקלים האלה או בגלל שהייתי קטנה מתחת לגיל חינוך זה לא נחשב?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

1 - יש לשום בערך כמה שהעטים המשומשים שוות, ולרשום בפנקס שאצלך ש"כשיבוא אליהו אני מתחייבת להחזיר לבעלים את אבידתם או את שווים". ואח"כ מותרת לך להשתמש בהם. [אבל תשמרי על "פנקס המציאות" שלך.]

2 - זה לשון הקיצור ילקוט יוסף(חושן משפט סי' ש"ע סעיף יא):

"ילד קטן שנכשל באיסור גזל וגניבה, בטרם הגיע לי"ג שנה, והוציאו לצרכיו האישיים, מן הדין פטור לשלם אפילו לאחר שיגדיל, ואינו חייב אפילו לצאת ידי שמים. ומכל מקום ממדת חסידות טוב שיתן איזה סכום לכפרתו. ויקבל על עצמו איזה דבר לתשובה. "[ילקו"י דיני חינוך קטן עמוד שעו. יביע אומר חלק ח סימן ו].

בברכה,

רב נחום