טלית לרווקים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

לכבוד הרב שלום רב אני אשכנזי ורציתי לברר האם בתור אשכנזי רווק אני צריך או לא צריך להתעטף בציצית גדולה לפני הנחת תפילין?

תשובה

שלום וברכה

בארצות אשכנז [צרפת גרמניה] היה נהוג שהרווקים מתעטפים בטלית בעת התפילה אך ללא כיסוי הראש. כיום רווח הנוהג בקהילות האשכנזיות שאין הרווקים מתעטפים כלל בטלית גדול בשעת התפילה [חוץ מהשליח ציבור].

וכמו שכתב גדול בעלי המנהגים באשכנז, המהרי"ל (הלכות נישואין אות י):

"בריינוס נוהגין שגם נערים גדולים אין מתעטפין בציצית עד שנושאין אשה, וסמכוה להא דכתיב גדילים תעשה לך וסמיך ליה כי יקח איש אשה",

וכן כתוב בספר תשב"ץ קטן (סימן תסב) "...כתיב גדילים תעשה לך וסמיך ליה כי יקח איש אשה. ונראה לי שמכאן סמכו בזה המלכות של אשכנז שלא להתעטף בציצית עד לאחר הנשואין".

ויש שכתבו כי מה שאין הבחורים מתעטפים בטלית גדול כל זמן שלא נשאו אשה, הונהג, בכדי למהר ולזרז את הרווקים לינשא, שהרי על ידי אי עטיפתם בטלית ניכרים הם בבית הכנסת, ויבושו כשישהו הרבה, וימהרו מתוך כך לקיים מצוות נישואין  (דברי קהלת עמוד 47, הובא באוצר דינים ומנהגים עמוד 151, וכ"כ כמה מחברים).

בהצלחה - מנשה ישראל