שאל את הרב - כללי

גדר עליונים ותחתונים

  • כ"ו טבת התשע"ו

שאלה

רשום במסכת סוטה שמשה לא עלה למרום ועוד שם שאליהו לא עלה ואומרת הגמרא 10 טפחים ראיתי בזוהר שרבי חייא ( נראה לי )אחרי שרבי שמעון נפטר עלה להיכל של רבי שמעון ושם שאלו מה עושה אדם פה אצלו כלומר עם הלבושים של העולם התחתון רציתי לדעת איך זה מסדר עם הגמרא יכול להיות שרבי חייא כן ומשה ואליהו עש 10 טפחים?

תשובה

לכבוד השואל,

סליחה על האיחור בתשובה.

החתם סופר ז"ל מבאר את הגמרא בסוכה (ה.), שהכונה שיש מרחק בין הארץ לשמים, ורק י' טפחים התחתונים תמיד נקראים ארץ, וי' טפחים הכי קרובים למעלה לשמים, תמיד נקראים שמים ; ומה שבין זה לזה לפעמים נקראת בשם ארץ, ולפעמים בשם שמים.

לכן כשהגמרא עונה שמשה רבנו ע"ה ואליהו הנביא ע"ה לא עלו למרום משום שהיתה עלייתם [עדיין]  "למטה מעשרה", הכונה בזה שהחלק של גופם הגשמי עלה רק עד למטה מאותם י' טפחים הכי קרובים לשמים.

ומה שהבאת מן הזוהר הקדוש שהיה לרבי חייא זי"ע עלייה להיכל של רבי שמעון זי"ע, לכאורה הכונה שם לעליית הנשמה, וכידוע מצדיקים בדורות הקודמים שהיו בקיאים האיך לעשות  "עליית נשמה" והיו חווים ורואים חלקים מהמציאות הנמצאת בעולם הרוחני למעלה.

בברכה,

רב נחום