שאל את הרב - כללי

הערה על מה שכתבתם בענין פיהוק

  • כ"ג טבת התשע"ו

שאלה

יש מקור מפורש בגמרא ברכות כד. ואמר רבי חנינא אני ראיתי את רבי שגיהק ופיהק ונתעטש וכו'. וכתב רש"י: חיך מלקוחיו פותח להוציא רוח הפה מלא, כאדם שרוצה לישון או שעמד משינה. עכ"ל. הרי לנו שפיהוק היא תופעה המצויה הן אצל אדם הרוצה לישון, והן אצל אדם שקם משנתו.

תשובה

בס"ד

שלום וברכה, ותודה על המקור.

עם זאת, אנו כבר יודעים שכאשר אדם עייף הוא מפהק (רש"י רק מבאר את פירוש המילה בגמרא - כדי שלא נטעה בפירושה, אך אינו מנסה לבהר לנו למה נועד הפיהוק). אך אולי אפשר בכל זאת למצוא מכאן ראיה שהפיהוק נועד כדי להתכונן לשינה, על ידי הספקת חמצן גדולה יותר לפני השינה.

בברכה,
דניאל בלס