שבת

מה עושים אם שכחנו לכבות את האור במקרר לפני שבת?

  • ט"ו טבת התשע"ו

שאלה

אם שכחתי לכבות את האור לפני שבת, וגיליתי זאת שעה לאחר כניסת שבת?

מותר לנתק כדי שלא נחטא כל פעם שפותחים את המקרר וגם לא להחטיא את שאר בני הבית?

תשובה

לכבוד השואלת,

סליחה על האיחור בתשובה.

במקרה כזה אסור ליהודי לפתוח או לסגור את הדלת (אם פעולות אלו יגרמו להדלקתו או לכיבויו של האור), וכן אסור ליהודי לנתק את הנורה בשום אופן (וכבר אמרו חז"ל: אין אומרים לבן אדם "חטא, בשביל שיזכה חבריך" [שבת ד.]).

ומה שמותר במקרה כזה הוא רק אמירה לעכו"ם; דהיינו בכל סגירה או פתיחה של הדלת להמשך של השבת, יצטרך לבקש מן העכו"ם לעשות זאת.

ובאם העכו"ם לא יהא מצוי להמשך השבת, ונמצאים במקרר מאכלים לשבת שחייבים להיות שם, אפשר לבקש מן העכו"ם שינתק את הנורה.

בברכה,

רב נחום