אמונה

אמונה וכפירה

  • י"ב טבת התשע"ו

שאלה

בס"ד לכבוד הרב. אדם שעבר את השואה ואומר שהוא לא מאמין באלוקים, כועס על אלקים, ענו לאותו יהודי אתה כן מאמין כי מי שאינו מאמין גם לא כועס, אי אפשר לכעוס על משהו שאינו קיים, אני אמרתי שהוא כופר אמרו, לא נכון הוא מאמין שיש אלוקים, אם אפשר בבקשה לעשות לי סדר בדברים, כי אחרת גם המוסלמים והנוצרים מאמינים שיש אלוקים, אבל האמונה שלהם לא שווה גרוש, ולכן הוא כופר והם כופרים, אחרי דין ודברים הגענו למסקנה שנברר את העניין בתודה מראש

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

מי שהאמין באלוקים באמת לפני השואה - המשיך להאמין בו אחרי השואה. גם חרדים עברו את השואה והמשיכו להאמין.
אנשים שאיבדו את אמונתם אחרי השואה - היו בדרך כלל אנשים שאמונתם לא היתה חזקה גם לפני השואה.

עם זאת, אי אפשר לשפוט אדם שעבר ייסורים גדולים - כי ייסורים גדולים גורמים לטראומה, ויוצרים רגשות עזים שמעוורים את השכל הישר.

ולגבי שאלתך: ודאי שמי שכועס מראה שבתוך תוכו הוא יודע שיש אלוקים. אך הוא חוטא בכעסו, כי על האדם לקבל את הייסורים בשתיקה ולהאמין שאלוקים פועל בצדק וברחמים. חפש בגוגל את החוברת "שיחה גורלית".

בברכה,
דניאל בלס