שבת

למה כתוב שאם עם ישראל ישמרו 2 שבתות תבוא הגאולה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום. למה כתוב שאם ישראל ישמרו 2 שבתות תבוא הגאולה? שאלתי היא למה דוקא 2 שבתות?

תשובה

שלום וברכה

נאמרו פירושים רבים ואביא שנייים מהם.

א. השבת משפיעה לכל השבוע והשבת מושפעת מימות השבוע וכדי שהשבת תהיה בשלימות יש לשמור את השבת הראשונה דבר שישפיע שהשבוע יהיה במצב רוחני טוב יותר, וכך השבת הבאה תהיה בשלימות, ונזכה לביאת המשיח.

בספר הכתב והקבלה כתב כך
שבתותי תשמרו וגו´. בא לשון יחיד על רבים, כי טעם שבתותי בעבור כי שבתות השנה הם רבים (הרמב"ן); ולפי המבואר (לעיל כ´ י´) בשם שבת שיש פי שנים בהוראתו, האחד ענין הבטול וההפסק ממלאכה, והשני ענין ישוב הדעת לענינים אלהיים (בעזיננונגסטאג), אם כן יש בכל שבת ושבת שתי שביתות, שביתת הגוף מעסקי עולם, ושביתת וישוב הנפש להתעסק בענינים רוחנים אלהיים, ואין שביתת הגוף לבדה עיקר ותכלית קיום עשה דשביתת שבת, כי אמנם אינו רק סבה גורמת אל שביתת וישוב דעת הנפש, והיא השביתה התכליתית המכוונת, ועל זה באה האזהרה כאן שבתותי תשמרו, ירצה בכל שבת ושבת תשמרו שתי שביתות, שביתת הגוף ממלאכת מעשה, ושביתת הנפש במלאכת עבודת ה´;

ולהיות ששתי שביתות אלה זה לזה כמסובב מן הסבה ולא יתפרדו, כי באמת אחת הנה, השביתה הראשונה היא הכנה לבוא אל תכלית השביתה האמתית, לכן אמר הכתוב על שתיהן שהן אחת באמת לשון יחיד כי אות היא, ויתכן כי על כוונה זו ארז"ל, אילו שמרו ישראל שתי שבתות מיד נגאלין, אין כוונתם על שתי שבתות בזמנים נפרדים, כי אם על שתי שביתות אלה אשר יתלכדו ולא יתפרדו ביום אחד, ואחת הנה באמת, בגוף ובנפש:

בברכה - בנימין שמואלי